2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Több síelő is meghalt lavinabalesetekben Ausztriában

Több lavináról érkezett jelentés Ausztriában, elsősorban Tirolból, négy síelőt sodortak el a lezúduló lavinák.

A tiroli Zillertalban egy fiatal síelő holttestére bukkantak a hótömeg alatt – közölte az osztrák rendőrség.

A nyugat-ausztriai hegyekben is találtak a mentők egy holttestet szombaton az erős havazást követő lavina alatt. Kleinwalsertalban péntek este kezdődött kutatás, miután számos lavináról érkezett jelentés, elsősorban Tirolból.

Az Arlberg-hegységben két, feltehetően lavinába került ember után kutattak, de a mentőket veszélyeztető erős hóesés és heves széllökések miatt felfüggesztették a kutatást.

Előzőleg pénteken egy harminckét éves kínai síelő vesztette életét lavinában a tiroli Ötz-völgyben, egy fiatal fiút pedig egy lavina sodort el Kitzbühel térségében, ő súlyos sérüléseket szenvedett. Decemberben tíz embert sodort el egy lavina a Lech Zürs síterepen, Vorarlberg tartományban, ők mind előkerültek, négyen megsérültek.

A hatóságok fokozott óvatosságra szólították fel síelni vágyókat, a magasabban fekvő térségekben az ötfokozatú skálán négyes fokozatúra emelték a lavinaveszélyt, ami súlyos lavinaveszélyt jelent.

A téliesre fordult időjárás a közúti közlekedésben is fennakadásokat okoz. Az ÖAMTC osztrák autóklub szerint tizenhét utat zártak le lavinaveszély miatt, 46 útszakaszon pedig kötelező a hólánc.

 

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató