2023. március 22. - Beáta, Izolda
EUR : 391.74
USD : 364.51
Időjárás ikon15°

Újabb kínai kémléggömböt észleltek, ezúttal Latin-Amerika felett

Újabb kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett. Az amerikai védelmi minisztérium nem közölte, hogy pontosan hol látták a ballont, és arról sem adott hírt, hogy merre tart. Pénteken nagy port vert fel egy, az amerikai légtérben észlelt megfigyelőballon: Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap kezdődő pekingi látogatását is elhalasztotta, noha Kína szerint csak egy meteorológiai léggömbjük tévedt az amerikai légtérbe.
 

Egy második kínai léggömböt észleltek pénteken, ezúttal Latin-Amerika felett – közölte pénteken az amerikai védelmi minisztérium. Az eset újabb fordulatot jelent a Washington és Peking közötti feszültséget okozó ügyben, amely miatt Antony Blinken amerikai külügyminiszter pénteken elhalasztotta kínai látogatását. Egy nappal korábban az Egyesült Államok bejelentette, hogy légterében kínai léggömb jelent meg. A Pentagon szerint most egy másik ilyen légi eszközt figyeltek meg, de már Latin-Amerika felett.

Sem a helyét, sem a repülési irányát nem határozták meg, a CNN amerikai hírcsatornának azonban arról beszélt egy amerikai tisztségviselő, hogy a léggömb nem az Egyesült Államok felé tart.
Korábban a kínai hatóságok az első léggömbbel kapcsolatban sajnálkozásukat fejezték ki a szerintük „akaratlan” behatolás miatt, Washington azonban elfogadhatatlannak tartotta a történteket. A Pentagon szóvivője, Patrick Ryder azonban továbbra is kitart álláspontja mellett, miszerint az amerikai légtéren keresztül haladó léggömb sérti a nemzetközi jogot.

A Pentagon azt közölte, hogy nincs kétsége a léggömb kínai eredete és kémkedési célú felhasználásával kapcsolatban. A tájékoztatás szerint (az első léggömb) várhatóan még „néhány napig” az amerikai terület felett marad. Pat Ryder szóvivő szerint a keleti irányban haladó léggömb péntek délután az Egyesült Államok középső része felett, mintegy 18 ezer méteres magasságban tartózkodott. Az eszköz a kereskedelmi légi forgalom felett repült, és „nem jelentett katonai vagy fizikai fenyegetést a földön tartózkodó emberekre”. A szóvivő ugyanakkor nem volt hajlandó egyértelműen megmondani, hogy az eszköz mozgását távolról irányították-e.

 

(MTI - CNN - Magyar Nemzet)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató