2023. április 02. - Áron
EUR : 380.99
USD : 349.85
Időjárás ikon14°

Ursula hiába csókolgatja Zelenszkijt: "Kijevnek még sok tennivalója van, ha csatlakozni akar az EU-hoz"

Kijevnek még sok tennivalója van, ha csatlakozni akar az EU-hoz – állapította meg az Európai Bizottság csütörtökön közzétett átfogó jelentése. A 67 oldalas dokumentum szerint Ukrajna még csak “kezdeti stádiumban” számos kulcsfontosságú területen – többek között a pénzügyi ellenőrzés, a munkavállalók szabad mozgása és a szellemi tulajdonjog – hogy kövesse az uniós normákat és politikákat.

A jelentés megjegyezte, hogy

Ukrajnában még nem alakultak ki jól a belső ellenőrzési normák, és ez aláássa a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát.

A dokumentum bírálta továbbá Ukrajna nemzeti jogszabályait a munkavállalók szabad mozgása és a szellemi tulajdonjogok területén, hozzátéve, hogy azokat még átfogó módon összhangba kell hozni a vonatkozó uniós normákkal.

Az EU-bizottság felszólította az ukrán kormányt, hogy orvosolja a munkajogi szabályozásában meglévő jelentős hiányosságokat, többek között a munkahelyi egészségvédelemmel és biztonsággal kapcsolatos hiányosságokat.

Az ukrán jogszabályok nincsenek összehangolva a nemek közötti egyenlőségre vonatkozó uniós jogszabályokkal, és további összehangolásra szorulnak a foglalkoztatásban történő megkülönböztetésmentességről szóló brüsszeli jogszabályokkal.

A jelentés szerint Ukrajna a mezőgazdaság, a halászat, a vidékfejlesztés, valamint a környezetvédelem és az éghajlatváltozás terén is korai stádiumban van a felkészülésben.

Kijev eddig a jelentésben említett területek egyikén sem érte el a felkészültség legmagasabb, ‘jól fejlett’ szintjét.

Ukrajna négy szakpolitikai területen rendelkezik “jó szintű” felkészültséggel az uniós normák teljesítésére: a kül-, a védelmi és az energiapolitika, valamint az energia és az uniós vámunióhoz való csatlakozás lehetősége terén. A jelentés szerint azonban még itt is van még tennivalója Kijevnek.

A hét elején Denisz Smihal ukrán miniszterelnök azt mondta, hogy Kijev két éven belül az unió tagja lehet. Ukrajna tavaly februárban kérte az uniós tagjelölti státuszt, miután Oroszország megkezdte katonai műveletét. Brüsszel júniusban megadta Kijevnek ezt a státuszt.

Kijev és az EU-tagok közül néhány lelkes támogatója, köztük Lengyelország, azóta azzal érvel, hogy Ukrajna megérdemli a teljes jogú tagsághoz vezető gyorsított utat. Más uniós országok, például Franciaország, azzal érveltek, hogy ez a folyamat sokkal tovább tarthat.

Emmanuel Macron francia elnök tavaly májusban azt mondta, hogy a csatlakozási folyamat valószínűleg több évtizedet vesz igénybe. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szintén azt mondta a múlt hónapban, hogy a blokknak nem áll szándékában változtatni a szabályokon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató