2024. március 29. - Auguszta
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Zelenszkij kérésére Macron felhívja Putyint – közölte a francia külügyminisztérium

Emmanuel Macron francia elnök felhívja Vlagyimir Putyin orosz elnököt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kérésére – közölte Anne-Claire Legendre, a francia külügyminisztérium szóvivője az RTVI-vel.

“Macron úr elsősorban Zelenszkij elnök kérésére hívja fel Putyin elnököt, és ezt mindig a szövetségeseinkkel egyeztetve, hogy fenntartsuk a párbeszéd csatornáját”

– pontosított.

Miért csinálja ezt? Mert az értékelésünk nagyon egyszerű: jól látjuk, hogy ma már fegyverekkel folyik a beszélgetés, a tárgyalások ideje még nem jött el.

Lejandre hozzátette, hogy az ukrán elnök kérésére a francia államfő orosz kollégájával a Zaporozsje területen található Energodar atomerőmű kérdéseit is megvitatta, ami lehetővé tette, hogy a NAÜ megfigyelőit oda küldjék.

De eljön az idő, amikor az Ukrajnának nyújtott támogatást figyelembe véve az ukránok úgy döntenek, hogy eljött az ideje a tárgyalásoknak, amelyek célja területi integritásuk és szuverenitásuk visszaállítása. Ezért tartjuk hasznosnak a párbeszéd e csatornájának fenntartását

- közölte.

Január elején Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő azt mondta, hogy Putyin és Macron kapcsolatban áll egymással. A Kreml szóvivője szerint most “szünet” van a két vezető közötti párbeszédben. Ugyanakkor a korábbi kapcsolatok “nagyon hasznosak és nagyon konstruktívak voltak, minden létező, többek között mély nézeteltérés ellenére”.

A két államfő előző megbeszélésére szeptemberben került sor.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató