2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Kamasz fiú halálát okozta egy lavina Erdélyben

Közlekedési gondokat okoz az erős szél kísérte havazás ezen a hétvégén Erdély több megyéjében, több utat lezártak, számos településen szünetel az áramszolgáltatás. A Fogarasi-havasokban lezúdult lavina egy turistákkal teli menedékházat is megrongált.

Az Agerpres román hírügynökség vasárnapi beszámolója szerint a hóvihar elsősorban Erdély déli részén okozott fennakadást a közlekedésben, de a Románia keleti részén lévő Dobrudzsa több megyéjét is érintette. Az országos vészhelyzeti főfelügyelőség azt közölte, hogy 18 megye 40 településén keletkezett fennakadás – számolt be az MTI.

Részben áram nélkül maradt szombat este Hargita megye 21 települése, Fehér megyében pedig több ezer háztartásnak kellett nélkülöznie egy időre az elektromosságot. Le kellett zárni az A1-es autópályának a Fehér megyei Konca és a Szeben megyei Bojca közötti szakaszát.

A Szeben megye egyetlen sípályájára, Paltinisre (Szebenjuharos) vezető út is járhatatlan volt vasárnap reggel, míg szombat délután Krassó-Szörény megye Szemenik-hegységbeli üdülőtelepein okozott gondot a viharos időjárás: a csendőrségnek 30 elakadt gépkocsit kellett kimentenie a hó fogságából.

RESICABÁNYA KÖZELÉBEN EGY 14 ÉVES FIÚ ÉLETÉT IS VESZTETTE SZOMBAT ESTE.

Egy kidőlt fa temette maga alá a gépkocsit, amelyben a kiskorú a családjával utazott – írta a hírügynökség az esetről.A Fogarasi-havasokban lavina temetett maga alá egy turistákkal teli menedékházat, vasárnap délelőtt még folyt a mentés.

A Capra menedékházban vasárnapra virradóra 60 ember tartózkodott, amikor lezúdult a lavina, a hógörgeteg több gépkocsit és az épületet is megrongálta. Vasárnap reggel mentőcsapat indult a mintegy 2000 méter magasan rekedt turisták kimentésére, az Arges megyei tűzoltók mellett a hegyimentők, a csendőrök és az utászok is segítenek a mentésben.

Az argesi rendőrség közölte: vizsgálatot indít, hogy a turisták miként jutottak fel a menedékházhoz, miután a Fogarasi-havasokon áthaladó hegyi út (Transzfogaras) ide vezető szakasza télen le van zárva a gépkocsiforgalom előtt. A Szeben megyei hegyimentők vasárnap figyelmeztették a térségben tartózkodó turistákat: ne hagyják el a menedékházakat, mert a legmagasabb fokozatú lavinaveszély van érvényben.

Az országos vészhelyzeti felügyelőség korábban közölte, hogy hétvégére több mint 5300 tűzoltót helyeztek készenlétbe az időjárás okozta esetleges károk elhárítására. A meteorológiai szolgálat vasárnap estig több megyére érvényes, hóviharokra és havazásra figyelmeztető első- és másodfokú riasztásokat adott ki.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató