2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Kína "heves nemtetszését" fejezte ki az USA-nak a léggömb megsemmisítése miatt

Kína "éles elégedetlenségét" fejezte ki az Egyesült Államokkal szemben egy polgári léghajó megsemmisítése miatt - közölte a kínai külügyminisztérium a honlapján közzétett nyilatkozatában.

"Kína élénk elégedetlenségét és tiltakozását fejezi ki az erőszak alkalmazása és egy civil pilóta nélküli repülőgép-űrhajó elleni amerikai támadás miatt"

- mutatott rá a minisztérium.

A külügyminisztérium hangsúlyozta, hogy a kínai fél az ellenőrzést követően többször is értesítette Washingtont arról, hogy a léghajó "polgári felhasználásra készült, és vis maior miatt lépett be az Egyesült Államokba, ami teljesen véletlenül történt".

Peking emlékeztetett arra, hogy az államoknak higgadtan, szakszerűen és diszkréten kell lépéseket tenniük a kérdés megfelelő megoldása érdekében. Az amerikai válaszlépés az erő alkalmazásával "túlzó és súlyosan sérti a nemzetközi gyakorlatot" - hangsúlyozta a külügyminisztérium.

Korábban Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter megerősítette, hogy a hadsereg Joe Biden elnök megbízásából szombaton lelőtt egy kínai tulajdonú léggömböt, amely behatolt az Egyesült Államok légterébe. Azt mondta, hogy az eszközt stratégiai célpontok megfigyelésére használják.

Az Egyesült Államok a múlt hónap végén észlelte a léggömböt, és jelentette azt Bidennek, de a Pentagon vezetőjének tanácsára nem lőtték le az ország területe felett. A léghajó az Aleut-szigetekről Kanadán keresztül repült Montanába.

Az incidens miatt Anthony Blinken amerikai külügyminiszter elhalasztotta kínai látogatását. Peking elutasította az alaptalan spekulációkat és felhajtást, és kifejtette, hogy a helyzetet vis maior okozta, és a szerkezet egy időjárási ballon volt, amely letért az útvonaláról.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató