2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Scholz: Megegyeztünk Zelenszkijjel, nem használják Oroszország területén a nyugati fegyvereket

„Megőrizzük a higgadtságunkat, és minden döntést nagyon alaposan meg fogunk fontolni a jövőben is” – tette hozzá a német kancellár.

A német kancellár a Bild című lapnak adott interjúban azt mondta: megegyeztek Zelenszkij ukrán elnökkel arról, hogy az Ukrajnának átadott nyugati fegyvereket (vagyis a Leopard harckocsikat) nem fogják Oroszország területén végrehajtott akciókra felhasználni. A német kancellár szerint nincs miért aggódni: leszögezte, hogy konszenzus van ebben a kérdésben.

A német politikust arról is megkérdezték: mennyire zavarja az, hogy sokan gyávának, döntésképtelennek tartják amiatt, hogy eddig halogatták a harckocsikról szóló döntést. Olaf Scholz erre azt mondta, hogy komolyan veszi a hivatali esküjét, és

mindenkit biztosít arról, hogy a jövőben is hasonlóan fognak eljárni.

„Megőrizzük a higgadtságunkat, és minden döntést nagyon alaposan meg fogunk fontolni a jövőben. Bármi más gondatlanság lenne, és nagy veszélyt jelenthetne” – tette hozzá a német kancellár.

Arra a kérdésre, hogy miként látja Ukrajna EU-csatlakozási szándékát, Scholz azt mondta: erős jelzés, hogy Ukrajna tavaly nyáron (Moldovával együtt) tagjelölti státuszt kapott, de meg kell felelniük még számos kritériumnak, beleértve a korrupció elleni küzdelmet. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató