2024. július 18. - Frigyes
EUR : 390.9
USD : 357.25
Időjárás ikon35°21°

Újabb ország felett bukkant fel ismeretlen eredetű léggömb

Ismeretlen eredetű léggömböt figyeltek meg Kolumbia felett a hétvégén – közölte szombaton a dél-amerikai ország légiereje az Egyesült Államok légterében felfedezett és lelőtt kínai léggömbbel összefüggésben.


A tájékoztatás szerint a léggömb jellegű, óránként 46 kilométeres átlagsebességgel haladó tárgyat helyi idő szerint péntek reggel, 55 ezer láb magasságban észlelték, és követték az útját, amíg el nem hagyta az ország légterét – értesült az MTI.

Az átrepüléskor nem veszélyeztette az ország biztonságát vagy védelmét. A kolumbiai légierő közölte, hogy különböző országokkal és intézményekkel egyeztetve próbálják feltárni a léggömb eredetét.

Az Egyesült Államok egén bukkant fel egy kínai léggömb

A léggömböt Kanadához és az Aleut-szigetekhez közel észlelték, mielőtt szerdán az Egyesült Államok légterébe lépett volna be. Ott azonban felettébb érzékeny területek fölé ért, különösen Montanában, ahol a legtöbb amerikai atomrakéta silója található.

A kanadai és az amerikai légtérben is vadászgépek kísérték, Montana több repülőterén átmenetileg repülési tilalmat rendeltek el.

A Pentagon pénteken közölte, hogy az Egyesült Államok felett nyugat–keleti irányban átrepülő léggömb mellett 

EGY MÁSIK KÍNAI LÉGGÖMBÖT IS FELFEDEZTEK, MÉGPEDIG LATIN-AMERIKA FELETT.

Az Egyesült Államok légterébe behatolt léggömbbel kapcsolatban az amerikai álláspont az, hogy hírszerző eszköz volt, míg a kínai kormány eltévedt meteorológiai eszközt emlegetett. A kínai külügyminisztérium vasárnap tiltakozott Washingtonnál, amiért az amerikai haderő megsemmisítette a léggömböt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató