2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Moldova miniszterelnöke több uniós segítséget kér az ukrajnai háborús csempészet megfékezéséhez

Natalia Gavrilița, moldáv kormányfő ukrajnai fegyver-, ember- és árucsempészet növekedéséről számolt be.

Moldova miniszterelnöke arra figyelmeztetett, hogy az országnak több biztonsági támogatásra van szüksége Brüsszeltől a konfliktus sújtotta Ukrajnából érkező ember- és fegyvercsempészési kísérletek növekvő szintjének kezelése érdekében.

Az országban "növekszik" a fegyver-, ember- és árucsempészet

- mondta Natalia Gavrilița a Financial Timesnak, majd hozzátette:

"Nem akarunk olyan országgá válni, ahol nő a biztonsági fenyegetések száma, vagy ahol növekszik az emberkereskedelem vagy az illegális csempészet".

Az ország nem EU-tag, de határos Romániával, amely 2007-ben csatlakozott az unióhoz.

Az Ukrajnából származó fegyverek, emberek és áruk illegális csempészete Oroszország tavaly februári inváziója óta komoly félelmet jelent az uniós országok számára, amit az elmúlt 11 hónap során az országba szállított hatalmas mennyiségű fegyver és a távozni vágyók megnövekedett száma csak tovább súlyosbított.

Válaszul Brüsszel egy moldovai székhelyű "támogató központot" hozott létre, hogy megpróbálja nyomon követni és megfékezni az emberkereskedelmi kísérleteket. Ez a kezdeményezés - Gavrilița szerint - "sikeres erőfeszítéseket ért el a fegyver- és emberkereskedelem megállítására".

Az Európai Bizottsággal folytatott kétnapos megbeszélések előestéjén azonban több támogatásra van szükség, "hogy ne engedjük, hogy ezek az emberkereskedő hálózatok tovább növekedjenek" - mondta.

Gavrilița elmondta, hogy a találkozókon várhatóan szó lesz arról, hogy az EU segíthet-e Moldovának megerősíteni a határbiztonságot.

"Ez egy olyan terület, amely kölcsönös érdek és előnyökkel jár" - mondta Gavrilița. "Hozzájárulni akarunk az európai biztonsághoz, nem pedig csak haszonélvezői lenni".

Az uniós országok belügyminiszterei egy január végi találkozón megállapodtak abban, hogy az Ukrajnából kiinduló ember- és fegyverkereskedelem elleni küzdelemnek a blokk biztonságpolitikájának egyik fő fókuszterületét kell képeznie.

Az EU már most is Moldova legfontosabb támogatója, mivel a háború kezdete óta jelentősen megnövekedett a pénzügyi és humanitárius támogatás. A múlt hónapban az Unió közölte, hogy további 145 millió eurót biztosít az országnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató