2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Ismét zavargások törtek ki a párizsi tüntetésen (Videók)

Párizsban a harmadik nagyszabású akcióra került sor a nyugdíjreform ellen.

Az "Általános Munkaügyi Konföderáció" (CGT) szakszervezet szerint 400 ezren vettek részt benne. A francia belügyminisztérium viszont azt közölte, hogy országszerte 757 ezren, Párizsban 57 ezren vettek részt tüntetéseken.

A résztvevők között vannak különböző iparágak képviselői, hallgatók és az egyetemi közösség tagjai, orvosok, baloldali és ifjúsági szervezetek, a sárgamellényes mozgalom támogatói, illetve antifák.

A tüntetők a vezető francia szakszervezetek transzparenseit vitték az utcára, és a következő jelszavakat skandálták: "Nyugdíjat 60 évesen!", "Macron, vedd le a kezed a nyugdíjainkról", "Nincs reform általános jóváhagyás nélkül", "Emeljük a béreket, ne a nyugdíjkorhatárt".

Néhány helyen összecsapásokra is sor került, Macron rendőrsége keményen lépett fel:



Korábban tüntetéseket tartottak Franciaország nagyvárosaiban (Rennes, Montpellier, Marseille, Bordeaux és Strasbourg.)

A tüntetés előestéjén a belügyminisztérium vezetője Gerald Darmanen azt mondta, hogy a rendet a nyugdíjreform elleni tüntetéseken 11 ezer rendőr fogja figyelni, ebből négyezer - Párizsban.

A tüntetéseket sztrájkok kísérik a gazdaság egyes ágazataiban, az elővárosi vonatok és a nagysebességű intercity vonatok közlekedése megszakad, a párizsi metró működésében fennakadások vannak. A TotalEnergies finomítóinak több mint fele sztrájkol, ami megzavarja a hazai kőolajtermék-termelést. A BFMTV szerint az oktatási ágazat mintegy egymillió alkalmazottja sztrájkol.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató