2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

La Repubblica: Orbán Viktor vérontást követett el a gazdaság ellen

Kenyérlázadásokat vizionál az olasz lap.

A La Repubblica olasz napilap hosszas online cikkben elemezgeti Orbán Viktor magyar kormányfő gazdasági döntéseit. Azt írják:

kenyérlázadások a francia forradalom óta a legelkeseredettebbek és a leghatékonyabbak az autoriter rezsimek megdöntésében.

A lap szerint Orbán Viktor „jól tudja ezt, hiszen a vasfüggöny mögött nőtt fel, ahol a kommunista országokat a világ többi részétől elválasztó fal egyik első áttörése Lengyelországból és a Gomulka-rezsim áremelési döntéséből ered”. Ötvenhárom évvel ezelőtt ez a döntés munkáslázadást váltott ki, amelyet durván elnyomtak. De ezt az erőszakos epizódot követően Gomulka távozni kényszerült.

Vérontás

A lap azt írja: Magyarországon szó szerint robbanásszerűen megnőtt az infláció, decemberben 24,5 százalékos csúcsot ért el a fogyasztói árak növekedése, és sok közgazdász szerint a januári még magasabb lehet. A Statisztikai Intézet szerint az élelmiszerek árai 44,8 százalékkal drágultak, elsősorban a szélesebb körben fogyasztott áruk: tojás, kenyér, sajt, vaj, tej. A villany-, gáz- és benzinszámlák pedig 55,5 százalékkal nőttek.

Ez egy vérontás, amit Orbán rezsimje többnyire saját maga követett el nagyon súlyos gazdaságpolitikai hibákkal”

– véli a szerző.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató