2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

"Magyarország veszélyt jelent az EU-ra" - Kamu Geri is részt vett a brüsszeli "jogállamisági" konferencián

„Városok a jogállamiságért” címmel rendeztek konferenciát a brüsszeli városházán, a belga és a magyar főváros közös szervezésében. A résztvevők között ott volt a házigazdákon kívül az EU igazságügyi biztosa, több kutató, valamint az amszterdami, a prágai és a varsói polgármester is.

Ha a tagállamok és az EU jogi alapját jelentő jogállamiság megszűnik, azzal vége lesz az uniónak is – fogalmazott a brüsszeli városházán a jogállamiságról rendezett konferencián Didier Reynders.

Az Európai Bizottság igazságügyért felelős tagja úgy látja: a jogállamiságról nem lehet sem alkudozni, sem politikai kompromisszum tárgyává tenni. Hozzátette, hogy a Bizottság éves, minden tagállamot érintő jogállamisági jelentésében szó lesz arról is, hogyan lehet javítani a helyzetet az önkormányzatok és a civil társadalom hatékonyabb bevonásával. Reynders szerint a "jogállamiság támadás alatt áll", ezért határozott fellépésre van szükség, mert a párbeszéd önmagában már nem elég. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy vannak más eszközök is, például a jogállamisági eljárás, amelynek eredményeként Magyarország esetében három kohéziós alapból 6,3 milliárd eurót függesztettek fel.

Didier Reynders azt is megemlítette, hogy a kifizetések felfüggesztése nem sértheti a végső kedvezményezettek érdekeit. Utóbbi kijelentéssel vitába szállt Gwendoline Delbos-Corfield, zöldpárti francia EP-képviselő, a magyar jogállamiságról szóló EP-jelentés előadója.

Nincs eszközünk és nem is várhatunk olyan lehetőségre, hogy közvetlenül küldjünk pénzt. Néhányan azt mondják, hogy nincs gond, mert van jogállamisági mechanizmus, de a pénzt közvetlenül a városoknak küldeni ma nem lehetséges

– jelentette ki Gwendoline Delbos-Corfield.

A képviselő azonban tett ennél erősebb megállapításokat is.

Szerinte geopolitikai téren ma Magyarország konkrét veszélyt jelent az Európai Unióra.

Évek óta tudjuk, hogy a kormány szervei, a titkosszolgálatok az oroszoknak szivárogtatnak – mondta. Beszélt arról is, hogy a kormány a politikáját a "félrevezetésre, a félretájékoztatásra építi, amelyhez gyakran használja fel az óriásplakátokat". Szerinte elképesztő, hogy milyen képtelenségeket hitet el a kormány a magyarokkal. Felidézte azt a beszélgetését egy taxisofőrrel, amelyben azt hangoztatta a sofőr, hogy az EU az iskolás gyerekek nemének megváltoztatását szeretné elérni.

És ezt tényleg elhiszik az emberek – mondta Delbos-Corfield.

Beszédet mondott Karácsony Gergely budapesti főpolgármester is. Felhívta a figyelmet, hogy "a demokrácia és a jogállamiság nem egyirányú út, azon vissza is lehet fordulni".

A jogállamiság és a demokratikus ellensúlyok terén Magyarország ma nagyon távol van attól, ami azoktól az államoktól várható el, amelyek csatlakozni akarnak az EU-hoz

– mondta Karácsony. Kitért arra, hogy azokban az országokban, ahol a "kormányzat kihívásokkal küzd a jogállamiság terén, a fővárosok jelentik az utolsó szigetet". Viszont az uniós források visszatartása ezeket a városokat is sújtja, mert működési gondokat okoz.

Ezért jogállamiság helyreállításának nemcsak elméleti, hanem gyakorlati jelentősége van

– mondta az alkalmatlan, hazaáruló főpolgármester.

A rendezvény keretein belül az öt városvezető egy nyílt levelet adott át Didier Reynders biztosnak. Ebben a Szabad Városok Paktuma felszólítja a Bizottságot, hogy ismerje el a városokat nélkülözhetetlen partnerekként az emberi jogok tiszteletben tartásában és az Európai Unió alapelvei, például a jogállamiság végrehajtásának biztosításában. A Paktum városai azt javasolták, hogy a jogállamiságról szóló jelentések terjedjenek ki a városok/községek jogi helyzetére, és foglalkozzanak a helyzet esetleges romlásával, tekintettel arra, hogy a városok jogi és gazdasági helyzetét be kell építeni az országspecifikus ajánlásokba.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató