2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Veszélyben Zelenszkij brüsszeli útja egy kiszivárogtatás miatt

Komoly biztonsági kockázat merült fel az úttal kapcsolatban, miután az EP elnökének csapata kiszivárogtatta a tervezett találkozót.



Mint ismert, kiszivárgott információk szerint a héten Brüsszelbe tervez látogatást Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, azonban úgy tűnik, egy kiszivárogtatás miatt a tervezett találkozó elmaradhat, ugyanis jelenleg az orosz agresszióval szembenéző ukrán elnök utazása nemzetbiztonsági kockázatokat rejt – számol be róla a Politico brüsszeli hírlevele. 

A lap forrásaira hivatkozva hozzáteszi, hogy a tervek szerint Zelenszkij is részt venne a csütörtökre és péntekre tervezett EU-csúcson, ahol az uniós állam- és kormányfők többek között az ukrajnai háborúról is tárgyalnak majd. Emellett az ukrán elnök az Európai Parlament rendkívüli plenáris ülésén is felszólalna, azonban elképzelhető, hogy ebből végül nem lesz semmi. 

A POLITICO ÚGY TUDJA, HOGY A LEHETSÉGES DIPLOMÁCIAI TALÁLKOZÓRÓL AZ INFORMÁCIÓT AZ EURÓPAI PARLAMENT MÁLTAI ELNÖKÉNEK, ROBERTA METSOLÁNAK A CSAPATA SZIVÁROGTATHATTA KI.  

Metsola képviselőcsoportja, az Európai Néppárt még a Twitterre is kiírta, hogy szeretettel várják az ukrán elnököt, azonban később azt törölték – a lap úgy tudja, vélhetően egy másik uniós intézmény, az Európai Tanács elnökének, Charles Michelnek a felszólítása nyomán, ugyanis az Európai Tanács szóvivője hétfő este jelentette be, hogy Zelenszkijt hivatalosan is meghívták, hogy a jövőben majd személyesen részt vegyen egy EU-csúcson.

Így jelenleg nem tudni, hogy Zelenszkij valóban elmegy-e Brüsszelbe, hiszen utazásának a megszervezése nem egyszerű feladat, mivel az ukrán államfő ellen már több sikertelen merénylet is volt.

Zelenszkijnek egyébként ez lenne mindössze a második külföldi utazása, mióta Oroszország 2022. február 24-én megtámadta Ukrajnát – eddig mindössze egyszer hagyta el hazáját, amikor Joe Biden hívására Washingtonba látogatott még tavaly decemberben.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató