2024. március 19. - Bánk, József
EUR : 394.46
USD : 361.89
Időjárás ikon

Tagad Amerika: a Fehér Ház és a CIA szóvivői szerint „hamis” és „kitaláció”, hogy ők robbantották fel az Északi Áramlatot

Reagált az Egyesült Államok a Pulitzer-díjas oknyomozó újságíró állításaira.

Mint ahogy azt a Mandiner is megírta, Seymour Hersh, többszörösen díjazott – köztük Pulitzer-díjjal is kitüntetett – amerikai oknyomozó újságíró friss cikkében leírta kormányzati forrásokra hivatkozva, hogy

hogyan robbantotta fel Amerika az Északi Áramlat vezetékeket.

Ennek kapcsán írta meg a Reuters, hogy a Fehér Ház közleménye szerint a cikk „teljesen hamis”. Mint írták, a Fehér Ház szerdán „teljesen hamisnak és teljes kitalációnak” minősítette egy amerikai oknyomozó újságíró cikkét, amelyben azt állította, hogy az Egyesült Államok áll az Északi Áramlat gázvezetékek felrobbantása mögött.

„Ez teljesen hamis és teljes kitaláció” – mondta Adrienne Watson, a Fehér Ház Nemzetbiztonsági Tanácsának szóvivője. A CIA és a külügyminisztérium szóvivői ugyanezt mondták.

Hozzátette a Reuters, hogy Svédország és Dánia, amelyek kizárólagos gazdasági övezetében a robbanások történtek, egyaránt arra a következtetésre jutott, hogy a csővezetékeket szándékosan robbantották fel, de nem közölték, hogy ki lehet a felelős.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató