2024. április 18. - Andrea, Ilma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Ukrajna amerikai nagykövete: “Az LMBTQ közösség elválaszthatatlan tőlünk”

Ukrajna amerikai nagykövete, Okszana Markarova január 26-án az LMBTQ és interszexuális jogok mellett szólalt fel egy washingtoni rendezvényen, amelyet az ukrán LMBTQ katonáknak szenteltek.

“Az LMBTQ közösség elválaszthatatlan tőlünk, akár itt, akár Ukrajnában. Minél gyorsabban meg tudunk szüntetni mindenfajta diszkriminációt, annál gyorsabban győzünk, nemcsak az ukrajnai harctéren, hanem globálisan is győzni fogunk”.”

Markarova a washingtoni Ukrajna Házában rendezett fotókiállításon beszélt, amely a harcoló LMBTQ és interszexuális ukrán katonákat mutatja be. A képeket a krími tatár származású Alim Jakubov készítette, aki a félsziget 2014-es orosz annektálása után költözött Kijevbe. Az eseményen videóhívás keretében egy nyíltan homoszexuális ukrán katonatiszt, Viktor Pilipenko is bejelentkezett, aki az Oroszország által a hazája ellen vívott háború frontvonalából beszélt. "Egy orosz rakétatámadás arra kényszerítette, hogy idő előtt befejezze a hívást", írja a Washington Blade.

A kiállítás egyik szervezője, a QUA – LGBTQ Ukrainians in America szervezet vezetője, Bogdan Globa jelezte, ez volt az első alkalom, hogy egy ukrán nagykövet egy LMBTQ rendezvényen felszólaljon. A kiállításról és a nagykövet látogatásáról készített képeket a szervezet osztotta meg a Facebookon:

Volodimir Zelenszkij 2021-ben beszélt arról, hogy Ukrajna küzdeni fog a szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló megkülönböztetés ellen, tavaly nyáron pedig kijelentette, hogy támogatja az azonos nemű párok élettársi kapcsolatáról szóló törvényt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató