2024. február 29. -
EUR : 391.26
USD : 362.28
Időjárás ikon15°

Az amerikaiak megosztják a NATO-tagokkal a kínai kémballonról szerzett információikat

Az Egyesült Államok már több tucat partnerországgal osztotta meg információit a múlt héten amerikai felségvizek fölött megsemmisített kínai hírszerző léggömbről, amelynek maradványait folyamatosan elemzik – közölte az amerikai külügyminiszter szerdán, miután Washingtonban tárgyalt a NATO főtitkárával, írja az MTI.

Antony Blinken azt mondta, „óráról órára” egyre többet tudnak meg a kínai eszközről, és a kinyert információkat eljuttatják a szövetségesekhez világszerte, valamint az amerikai kongresszussal is megosztják – írja a Reuters. Arra az újságírói kérdésre, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök tudott-e a léggömbök repüléséről, Blinken azt mondta: „Ami azt illeti, Kína ezért a felelős. Nem számít, hogy mely személyek voltak vagy nem voltak felelősek. A tény az, hogy Kína részt vett ebben a felelőtlen akcióban, amely sérti szuverenitásunkat és területi integritásunkat, valamint a nemzetközi jogot”.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár azt mondta, hogy bevett kínai gyakorlatról van szó, és tisztában kell lenni Kína hírszerző tevékenységének állandó kockázatával. Azt is mondta, hogy Kína jelentősen, mindenféle átláthatóság nélkül növeli katonai erőit, beleértve a nukleáris fegyvereket is.

Pat Ryder, a Pentagon szóvivője szerdán arról beszélt, hogy évek óta zajlik a hírszerző léggömbökre épülő kínai program. A védelmi minisztérium vezető tisztségviselője azt mondta, hogy az amerikai hatóságoknak négy korábbi esetről van tudomásuk, amikor Kínából származó hírszerző eszköz belépett az amerikai légtérbe, háromról az előző, Donald Trump vezette adminisztráció idején, egyről pedig már a mostani, Joe Biden irányította kormányzat alatt. Ugyanakkor a Trump vezette Fehér Ház egykori illetékesei tagadják, hogy tudomásuk lenne ilyen esetekről.

A Pentagon szóvivőjének állítása szerint a kínai hírszerző program a világ sok régióját érinti, köztük Latin- és Dél-Amerikát, Délkelet- és Kelet-Ázsiát, valamint Európát is. Azzal, hogy miért használhatnak a kínaiak kémballonokat, ebben a cikkben foglalkoztunk.

Az Egyesült Államok légiereje múlt szombaton az ország keleti partvidéke, Dél-Karolina állam közelében, a tenger felett rakétával semmisítette meg a megfigyelő kémballont, amelynek darabjait nagy területről katonai búvárok segítségével gyűjtik össze és vizsgálják. A hírszerző léggömb egy héttel korábban Alaszkánál érte el az amerikai légteret, és átszelte az Egyesült Államok területét délkeleti irányban.

A kínai kormány túlreagálásnak nevezte az amerikai intézkedést, és kitart állítása mellett, miszerint civil légi járműről van szó. A kínai külügyminisztérium szóvivője kedden azt követelte, hogy az Egyesült Államok adja át a lelőtt eszköz maradványait, mert azok Kínát illetik.

Joe Biden amerikai elnök egy új interjúban azt mondta, hogy a kémballon nem ártott az Egyesült Államok és Kína közötti kétoldalú kapcsolatoknak – írja a CNN. „Nagyon világossá tettem Hszi Csin-ping kínai elnöknek, hogy teljes mértékben versenyezni fogunk Kínával, de nem keressük a konfliktust. Eddig ez volt a helyzet” – mondta Biden a PBS NewsHournak adott interjúban.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató