2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Több mint tízmilliárd eurós szankciócsomagot készít elő az EU

Az Európai Unió új, tizedik szankciós csomagja katonai és politikai vezetők mellett „Putyin propagandistáit veszi majd célba”, jelentette be Ursula von der Leyen. Az Európai Bizottság elnöke megismételte, hogy emellett több mint tízmilliárd euró értékben vetnének ki exporttilalmakat, hogy „kiéheztessék Oroszország katonai gépezetét”, emellett Hágában egy különleges büntetőszéket is felállítanának.

Az új szankciókat az Európai Bizottság későbbi, „pár nap múlva” várható hivatalos javaslatára a tagállamoknak egyhangúlag kell elfogadnia.

Brüsszelben többek között az orosz invázió miatti intézkedésekről is egyeztetnek az uniós állam- és kormányfők, akikhez Volodimir Zelenszkij is csatlakozott. Az ukrán elnök az Ursula von der Leyennel közös sajtótájékoztatón megköszönte az eddig támogatást. Szerinte az EU-nak is érdeke, hogy a szankcióknak köszönhetően ne készüljön több orosz rakéta és drón, valamint az oroszok ne foglaljanak el erőműveket, mert Ukrajna áramot exportált az EU-ba. Zelenszkij abban reménykedett, hogy országa idén megkezdheti az uniós csatlakozási tárgyalásokat.

Az uniós állam- és kormányfők ülését vezető Charles Michel szerint az ülésre érkezett ukrán elnök elmondhatja,

- mire van szüksége katonailag,

- hogyan lehetne békét kötni

- és egyeztethetnek Ukrajna uniós csatlakozási folyamatáról.

Az EU „maximálisan támogatja” Ukrajnát abban, hogy megvédje magát, de az uniós csatlakozási tárgyalásokról csak annyit ígért, hogy a szükséges egyhangú döntéshez a legjobb tudása szerint megteszi, amit tud.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató