2023. április 01. - Hugó
EUR : 380.99
USD : 349.85
Időjárás ikon13°

Francia képviselők követelik, hogy Macron vonja vissza Putyin Becsületrendjét

Francia képviselők és aktivisták követelik, hogy Emannuel Macron vonja vissza a Becsületrend kitüntetést Vlagyimir Putyintól, miután a francia elnök a héten Volodimir Zelenszkijnek is átadta a kitüntetést – írja az AP amerikai hírügynökség.

Macron csütörtökön tűzte Zelenszkij mellkasára a Becsületrend Nagykeresztjét az Élysée-palotában. A francia elnöki hivatal szerint Macron ezzel Franciaország óriási elismerését fejezi ki Ukrajna „vitézségéért” az agresszorral szemben.

Vlagyimir Putyin 2006-ban kapta meg ugyanezt a kitüntetést Jacques Chirac akkori francia elnöktől.

Emmanuel Macron nem zárta ki, hogy visszavonják az orosz elnöknek adományozott kitüntetést. Azt mondta, a döntésnek „súlyos jelentősége van, és a megfelelő időpontban kell meghozni”.

Volt már arra példa, hogy visszavonta valakitől a Becsületrendet: a francia elnök korábban megfosztotta elismerésétől Harvey Weinstein egykori hollywoodi producert, miután szexuális bűncselekmények sorozatával vádolta meg több színésznő, és így járt Lance Armstrong kerékpárversenyző is, a Tour de France hétszeres bajnoka, miután kiderült, hogy tiltott teljesítményfokozókat használt.

Korábban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterre is nyomást gyakoroltak, hogy adja vissza a Vlagyimir Putyintól kapott Barátságért kitüntetését, de ő csak annyit mondott, nincs annak jelentősége.

(MTI)

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató