2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Széthullott az ellenzéki összefogás Gödön, lemondott Balogh Csaba polgármester

„Leteszem a lantot. Mélységes fájdalommal, de úgy kellett döntenem, hogy nem folytatom tovább polgármesteri pályafutásomat” – péntek délután Facebook-videóban jelentette be Balogh Csaba gödi polgármester, hogy lemond.

A videóban arról beszél, hogy szembe kellett néznie az igazsággal: nem tud küzdeni „a NER helyi és országos többsége ellen”. A képviselő-testületet nem tudja feloszlatni, a kormányhivatal pedig szerinte a testületben többségbe került DK-LMP-Fidesz keze alá dolgozik.

„A munkámra büszke vagyok, mert a körülmények ellenére minden tőlem telhetető megtettem. Mostanra már a Fidesz és a velük kollaboráló helyiek teljesen kiüresítették a hatásköreimet” – fogalmazott. Balogh szerint elárulták azok az ellenzéki képviselők, akik kiléptek a közös frakcióból, és a Fidesszel szövetkezve elkezdték megtépázni a hatásköreit.

Azt mondta, a DK-s képviselők bebizonyították, hogy „országosan legorbánellenesebbnek tartják magukat, valójában itt helyben bármilyen alkuba belementek a Fidesszel.” Ez is azt mutatja szerinte, hogy addig, amíg ott vannak a rendszerben, az ellenzéknek esélye sem lesz a Fidesszel szemben.

Hosszasan sorolta, hogy a DK és a Fidesz szövetsége állítása szerint hogyan nehezítette az ő munkáját az elmúlt évbekben.

„Már évek óta nem reménykedem abban, hogy valódi akadályt jelenthetek a gödi ármánykodóknak, de úgy gondolom, hogy legalább megnehezíthettem a dolgukat”
- fogalmazott. Sokáig abban reménykedett, hogy a következő, 2024-es választás előtt már ő válogathatja ki a képviselőket, akikkel majd végrehajthatják a terveiket. Azt látja azonban, hogy „a NER módszeresen kikészíti a becsületes embereket, mindig pont akkora létszámban, hogy ne tudjunk érdemben felszólalni ellenük.”

Azt mondja, nem vállal tovább politikai szerepet, de támogatja azokat, akik kiállnak amellett, hogy megszűnjön a különleges gazdasági övezet és a Samsung garantálja a gyár biztonságos működését. 

Időközi polgármesterválasztás lesz

Balogh vezetésével váltotta le az ellenzéki pártszövetség a Fideszt 2019 októberében Gödön, ám alig fél évvel később szétesett az összefogás, és a nyolc fős frakció kettévált. A polgármester tavaly májusban kilépett a Momentumból, és azóta függetlenként vezette a 20 ezer fős Pest megyei várost. A korábban szövetséges képviselők mellett a Samsung akkumulátorgyár terjeszkedésével is küzdött az elmúlt években.

Alig egy évvel az önkormányzati választás előtt így időközi polgármester-választás lesz Gödön. A helyi választási bizottságnak a lemondástól számított százhúsz napon belülre kell kitűznie az időközit, a szavazás napja a kitűzés napját követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé kell esnie. Ezt azt jelenti, hogy három vasárnapi nap jöhet szóba:

- április 23.,

- április 30. és

- május 7.

Várhatóan nemcsak polgármestert választanak majd, miután január végén lemondott a város 5. egyéni körzetében megválasztott volt LMP-s önkormányzati képviselő, Hlavács Judit. Döntését azzal indokolta, hogy nem szeretne hozzájárulni a demokrácia és az önkormányzatiság, valamint az ellenzéki városvezetés látszatának fenntartásához. Szerinte ugyanis nincs demokrácia ma Magyarországon, és Gödön nem a Fidesz ellenzéke vezeti a várost.

„A gödi képviselő-testületben – véleményem szerint – nem a város érdekében születnek a döntések, amit nem tudok megakadályozni. Bár nem szavazom meg őket, én nem tudok úgy képviselő lenni, hogy ne érezzek személyes felelősséget és szégyent miattuk, a szélmalomharcba viszont belefáradtam” – fogalmazott bejegyzésében.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató