2023. március 24. - Gábor, Karina
EUR : 385.9
USD : 354.52
Időjárás ikon20°

A Moody’s leminősítette Ukrajnát: az államadósság-dinamika végül fenntarthatatlannak bizonyul

Az eddigieknél is nagyobb adóskockázatot jelző szintre minősítette vissza Ukrajnát a Moody’s Investors Service, elsősorban azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az Ukrajna elleni orosz invázió elhúzódásával növekszenek az ukrán államadósság-helyzet fenntarthatóságát terhelő kockázatok.

A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi “Caa3”-ról “Ca”-ra minősítette vissza Ukrajna devizában és hazai valutában fennálló hosszú lejáratú szuverén adósságállományának osztályzatát. 
 
A cég az ukrán osztályzati kilátást az eddigi negatívról stabilra módosította.

 A Moody’s módszertani meghatározása alapján a “Ca” minősítés arra figyelmezteti a befektetőket, hogy az ilyen osztályzattal ellátott adós vagy már törlesztési csődben van, vagy nagyon közel jár ehhez az állapothoz.

A “Ca” besorolás tíz fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alapfokától, amely a Moody’s osztályzati metodikája alapján “Baa3”.

A mostani leminősítéshez fűzött elemzésében a Moody’s kiemeli, hogy a “Ca” osztályzatú adósságkötelezettségek törlesztési csődje esetén a tipikus behajthatósági ráta 35-65 százalék közötti sávban mozog.

 
A cég az ukrán szuverén osztályzat visszaminősítésének indoklásában hangsúlyozza: becslése szerint az ukrán hazai össztermék (GDP) tavaly 30 százalék körüli mértékben zuhant, tekintettel az ukrán gazdaságban keletkezett jelentős károkra és a lakosság körében okozott veszteségekre.

Az ukrán magánszektor mutat valamelyes ellenálló-képességet, és fokozatosan alkalmazkodott a nehéz körülményekhez, emellett Ukrajna jelentős pénzügyi segítséget kap a javításokra és az újjáépítésre.

A háború azonban hosszan tartó károkat okoz a kulcsfontosságú gazdasági szektorok termelőkapacitásában, különösen annak következtében, hogy az utóbbi időben egyre hevesebb támadások érik a kritikus jelentőségű infrastrukturális létesítményeket – áll a Moody’s elemzésében.

 A hitelminősítő idézi a Kijevi Gazdaságtudományi Egyetem becslését, amely szerint az ukrajnai infrastruktúrában tavaly decemberig 138 milliárd dollár kár keletkezett, és ez a 2021-ben elért GDP-érték 70 százalékának felelt meg.

A Moody’s közölte: becslése szerint a GDP-arányos államháztartási hiány az adományok nélkül mérve tavaly megközelítette a 30 százalékot, de a jelentős külső támogatást is beleszámolva 17 százalék lehetett a deficit.

Ebben a környezetben gyorsan növekszik az ukrán kormány adósságterhe, és az adósságpályára ható kockázatok felfelé mutatnak – áll a Moody’s elemzésében.

A HITELMINŐSÍTŐ KÖZÖLTE: BECSLÉSEI SZERINT A HAZAI ÖSSZTERMÉKHEZ MÉRT ÁLLAMADÓSSÁG-RÁTA TAVALY CSAKNEM 35 SZÁZALÉKPONTTAL 82 SZÁZALÉKRA EMELKEDETT, ÉS 2023 VÉGÉIG VÁRHATÓAN MEGHALADJA A 90 SZÁZALÉKOT.

Az elemzés szerint a Moody’s várakozása az, hogy az ukrán államadósság-dinamika végül fenntarthatatlannak bizonyul, és ez növeli a kereskedelmi hitelezőknek jelentős veszteségeket okozó, szélesebb körű adósságátrendezés valószínűségét.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató