2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Ismét százezrek tüntettek Franciaországban a nyugdíjreform ellen

Szombaton több százezren tüntettek Franciaország-szerte a kormány tervezett nyugdíjreformja ellen – írja a Reuters.


A szombati tüntetéseket megelőzően valamennyi nagy szakszervezet közös nyilatkozatban szólította fel a kormányt a törvényjavaslat visszavonására. Arra figyelmeztettek, hogy március 7-től egész Franciaországot leállítják, ha követeléseiket nem teljesítik. Február 16-ra és március 7-re már tervezik az újabb sztrájkot.

„Ha nem hallják meg, mi történik az utcán, és nem képesek felfogni, mi történik az emberekkel, nos, akkor ne csodálkozzanak, hogy egyszer csak fellobbannak a tiltakozások” – mondta Delphine Maisonneuve, egy 43 éves ápolónő a Reutersnek a párizsi tüntetés kezdetekor.


A szakszervezetek jelentős részvételre számítottak a hétvégi tüntetéseken minden korosztályból és társadalmi rétegből. A Le Figaro szerint több városban is megnőtt a tüntetők száma a korábbi tiltakozásokhoz képest. A békés párizsi demonstrációkat ugyanakkor kisebb összecsapások is beárnyékolták. Egy autót és néhány szemetest felgyújtottak, a rendőrök pedig könnygázzal oszlattak.

Emellett a párizsi Orly repülőtéren meglepetésszerű sztrájkot tartottak, ami a francia légi közlekedési hatóság közleménye szerint késéseket okozott a légi közlekedésben, minden második járatot törölni is kellett.



A Reuters szerint OECD-országok közül a franciák töltik a legtöbb évet nyugdíjban – egy olyan juttatás, amelyről a közvélemény-kutatások szerint az emberek jelentős többsége nem szívesen mond le.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató