2023. március 21. - Benedek
EUR : 398.93
USD : 373.7
Időjárás ikon16°10°

Joe Biden Lengyelországba utazik és Novák Katalinnal is találkozhat ott

Az amerikai elnök az orosz-ukrán háború kitörésének első évfordulója miatt utazik Varsóba.

Joe Biden amerikai elnök február 20-án háromnapos látogatásra Lengyelországba utazik az ukrajnai orosz hadművelet kezdetének egy éves évfordulója előtt – közölte pénteken Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője.

Mint mondta, Biden Andrzej Duda lengyel elnök mellett más európai NATO-tagországok képviselőivel is találkozni fog. Hozzátette, hogy az amerikai elnök a tavaly február 24-én indult ukrajnai orosz hadművelet közelgő évfordulójára tekintettel beszédet is tart. Ebben egyebek között Washington és szövetségesei Ukrajnának juttatott támogatásáról is szó lesz.

Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel államfői hivatal külügyi irodájának főnöke péntek esti varsói sajtóértekezletén közölte: Biden látogatása során, február 22-én az úgynevezett Bukaresti Kilencek (B9), a NATO keleti határvidékén található tagállamok csúcstalálkozóját is megtartják Varsóban. Ennek a csoportnak tagja Magyarország is, így nagy valószínűséggel Novák Katalin köztársasági elnök is ott lesz a találkozón, ahogy Joe Biden is, akinek a részvételi szándékát a Fehér Ház is bejelentette közleményében.

A múlt héten felmerült, hogy Biden esetleg a lengyelországi látogatást követően esetleg Ukrajnába látogat. A Fehér Ház az erre vonatkozó megkeresésre mindössze annyit közölt, hogy egyelőre nincs bejelentenivalójuk további látogatásokról.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató