2023. március 24. - Gábor, Karina
EUR : 385.9
USD : 354.52
Időjárás ikon20°

Joe Biden még nem tudja, akar-e indulni a 2024-es választáson

Az amerikai elnök csütörtökön úgy fogalmazott, még nem áll készen arra, hogy döntsön arról, akar-e újraindulni a következő választáson.

A CNN jelentése szerint Joe Biden amerikai elnököt csütörtökön arról kérdezték, hogy mi akadályozza meg abban, hogy döntsön a következő választáson történő indulásról, úgy felelt, “egyszerűen még nem állok készen”. Meglepő e nyilatkozat részéről annak fényében, hogy korábban, a novemberi félidős választások idején még azt mondta, “szándékában áll” újraindulni az elnökségért.

Akkor azt is közölte, hogy tervezi az újraindulást az elnökségért, “hacsak nem történik valami előre nem látható esemény”, ezt pedig nem sokkal később ő maga és családja is jelezte nyilvánosan, többek között Emmanuel Macron francia elnöknek, aki december elején érkezett látogatóba az Egyesült Államokba.

Nem tudni pontosan, hogy Biden miért vált bizonytalanná az esetleges újraválasztás kapcsán, ám hatással lehet rá a jelöltválasztási törvény, illetve az a tény, hogy egyre hangosabbak azok a demokraták, akik másik jelöltet szeretnének látni a következő választáson.

Szakértők arra számítanak, hogy keddi beszédét követően, valamikor pár héten belül hivatalosan is bejelenti indulási szándékát, noha egyelőre azt sem tudni, hogy milyen üzenettel kívánja megfogni a választókat. Noha amikor arról kérdezték, hogy befolyásolja-e döntését az, hogy a demokraták egy másik jelöltet látnának szívesen helyette, kijelentette:

“Én ezt nem hallom. Nézze, ismer olyan közvélemény-kutatást, ami manapság pontos? Mindenki azt mondta nekem, hogy semmiképpen nem leszünk képesek jól szerepelni a félidős választáson. Én viszont az elejétől fogva azt mondtam, hogy jól fogunk szerepelni. Mindenki azt mondta, hogy nem nyerhetem meg a választást. De mégis jól sikerült.”
Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató