2023. március 22. - Beáta, Izolda
EUR : 391.74
USD : 364.51
Időjárás ikon15°

Újra káosz lehet Budapesten: elképzelhető, hogy le kell bontani a népligeti felüljárót

Az építmény átadása 1978-ban történt, mostanra viszont sokat romlott az állapota.

A Budapest Közút tájékoztatása szerint február második felétől kezdődik meg a Népligetnél lévő felüljáró vizsgálata – számolt be az Index. Pálffy Renáta, a cég kommunikációs főmunkatársa szerint ennek során a Budapesten az Üllői út forgalmát a Könyves Kálmán körúton átvezető műtárgy tartószerkezeteinek állapotát fogják felmérni a szakemberek. Az esetleges következő lépésekről

a vizsgálatok eredményének fényében hoznak döntést.

A Budapest Közút ennél több információt nem óhajtott megosztani az ügyről, a Világgazdaság ugyanakkor úgy értesült, hogy a vizsgálat arra a kérdésre keresi a választ, el kell-e bontani a műtárgyat, vagy sem.

Árulkodó jel
December végén jelent meg az a hirdetmény, aminek a tárgya egy bontási engedélyezési eljárásban hozott döntés volt. „A Budapest, Üllői út–Könyves Kálmán körút feletti híd (népligeti felüljáró) hídgerendáinak részleges bontási engedélyezési eljárásáról” – szólt a pontos megfogalmazás. A VG információja szerint a részleges bontási engedély megszerzése a Budapest Közút által most bejelentett vizsgálat megkezdésének előfeltétele volt. Tehát a végleges bontás még nincs terítéken, a hirdetmény a tartószerkezet állapotfelmérésének elindításához kellett.

A népligeti felüljáró műszaki átadása 1978-ban történt, mostanra viszont sokat romlott az állapota, a 12 tonnánál nehezebb járművek 2022 januárja óta nem is hajthatnak fel rá. Amennyiben a felújítás nem járható út, 

döntés születhet a felüljáró megszüntetéséről, ami óriási hatással lenne a fővárosi autóforgalomra.

A Flórián téri és a népligeti felüljáró felújítása nagyjából egy évet venne igénybe, előtte azonban ennek engedélyezési és kiviteli terveit is el kell készíteni, aminek szintén nagyjából egy év az átfutási ideje – jelezte egy évvel korábban az Alapjárat kérdésére a Budapesti Közlekedési Központ.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató