2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Duda pánikba esett: "Oroszország győzhet Ukrajnában, ha Kijev nem kap sürgősen fegyvert"

Oroszország megnyerheti az ukrajnai konfliktust, ha a kijevi kormányt nem látják el sürgősen nyugati fegyverekkel a következő hetekben – jelentette ki Andrzej Duda lengyel elnök.

A Le Figaro című francia lapnak adott szombati interjújában Dudát arról kérdezték, hogy szerinte az oroszok győzelmet arathatnak-e Ukrajnában.

“IGEN, GYŐZHETNEK, HA UKRAJNA NEM KAP NAGYON SÜRGŐSEN SEGÍTSÉGET” – VÁLASZOLTA A LENGYEL ÁLLAMFŐ.

A kijevi hatóságoknak “nincs modern katonai infrastruktúrájuk, de embereik vannak” – magyarázta.

“HA A KÖVETKEZŐ HETEKBEN NEM KÜLDÜNK KATONAI FELSZERELÉST UKRAJNÁNAK, AKKOR [VLAGYIMIR PUTYIN OROSZ ELNÖK] GYŐZHET. GYŐZHET, ÉS NEM TUDJUK, HOL FOG MEGÁLLNI” – FIGYELMEZTETETT DUDA.

Megjegyzései nem maradtak észrevétlenek Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő részéről sem, aki szombaton a Telegramban arra hívta fel a figyelmet, hogy még ha a nyugati fegyvereket sietve szállítják is Ukrajnába – azok sem lesznek képesek megváltoztatni a konfliktus kimenetelét.

A kijevi kormány és külföldi támogatói vereségre vannak ítélve – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a fegyverszállítások nem fognak segíteni. Csak rontani fognak a helyzeten.

“A NYUGAT SZÁMÁRA AZ EGYETLEN KIÚT A MEGBÁNÁS AZÉRT, AMIT TETTEK” – ÍRTA ZAHAROVA.

A hét elején a Wall Street Journal arról számolt be, hogy a NATO-tagok, akik januárban megígérték, hogy több tucat fő harckocsit küldenek Ukrajnának, hirtelen kételyeket fogalmaztak meg az ígéret teljesítésével kapcsolatban, nyilvánvalóan azért, mert nem áll rendelkezésükre elegendő páncélos.

Németország közölte, hogy 14 darab Leopard 2 harckocsi március végén érkezik Ukrajnába. Berlin azt is bejelentette, hogy közel 190 kivont Leopard 1-es harckocsit vásárol fel, amelyeket felújítanak és a frontra küldenek.
 
Lengyelország, amely az uniós országok közül az egyik legnagyobb támogatója Ukrajnának, megígérte, hogy 14 Leopard 2-t és 60 átalakított szovjet korabeli T-72-es harckocsit biztosít szomszédjának.

Az olyan országok azonban, mint Hollandia és Dánia, amelyek eddig Németországot szorongatták, hogy küldjön páncélosokat Ukrajnába, most azt állítják, hogy ők maguk nem tudnak megválni Leopard 2-eseik egyikétől sem. Finnország azt mondta, hogy csak “néhány” tankot szállíthat, de valószínűleg csak azután, hogy csatlakozik a NATO-hoz.

A nyugati országok azt is kizárták, hogy F-16-os vadászrepülőgépeket szállítsanak, ami Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb követelése.
 
Csütörtökön Zelenszkij hivatalának helyettes vezetője, Ihor Zsovkva a Bloombergnek panaszkodott, hogy a kijevi erőknek “mintha szinte nulla lőszerük” maradt volna a Donbassz térségében az oroszokkal vívott harcok nagy intenzitása miatt.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató