2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Erőszakba torkollott egy migránsellenes brit tüntetés, tizenöt embert letartóztattak

Tizenöt embert, köztük egy 13 éves gyermeket is letartóztattak, miután egy menedékkérőknek ideiglenes otthont adó szálloda előtti tüntetés erőszakba torkollott a Liverpool melletti Knowsleyben – közölte szombaton a brit rendőrség.

A péntek este lezajlott, kezdetben békés tüntetést és ellentüntetést követően az elkövetők többek között meggyújtott tűzijátékokat dobáltak a rendőrökre, és egy rendőrautót felgyújtottak. A rendőrségi közlemény szerint egy rendőr és két további személy könnyebb sérüléseket szenvedett, 15 embert – 13 férfit és két nőt – letartóztattak.

A tüntetések a knowsley-i Suites Hotel előtt zajlottak, ahol tavaly január óta adnak szállást a menedékkérőknek a brit kormánnyal kötött szerződés alapján.

A pénteki erőszakos incidens előtt a közösségi médiában pletykák és álhírek terjedtek el, miután február 6-án Knowsleyban egy férfi illetlen módon közeledett egy tinédzser lányhoz”

– mondta el Serena Kennedy, a merseyside-i rendőrség főkapitánya hozzátéve, hogy a péntek esti rendbontók ezt akarták ürügyként felhasználni az erőszakos fellépésre.

Kennedy hangsúlyozta, hogy a tinédzsert érintő incidens ügyében vizsgálat indult.
A rendőrség közleménye szerint a Suites Hotel körül fokozott rendőri felügyeletet biztosítanak a következő napokban.

A brit kormány az ország különböző részein szállodákban szállásolja el ideiglenesen a La Manche-csatornán át az országba érkező menedékkérőket, amíg feldolgozza a kérelmüket.

Rishi Sunak brit kormányfő korábban elmondta, hogy az illegális migráció visszaszorítását kormánya egyik prioritásának tartja, és új jogszabályok bevezetését tervezi a probléma kezelésére.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató