2023. június 02. - Anita, Kármen
EUR : 370.55
USD : 346.73
Időjárás ikon27°16°

Kanada légterében is kilőttek egy azonosítatlan tárgyat

Újabb azonosítatlan tárgyat lőttek le Észak-Amerika légtere felett, ezúttal Kanada légterében – írja a BBC.


Az objektum megsértette a kanadai légteret, és az északnyugat-kanadai Yukon felett lőtték le – erősítette meg Justin Trudeau kanadai miniszterelnök. A tárgyat egy amerikai F-22-es vadászgép lőtte ki.

Trudeau elmondása szerint, mielőtt kiadta volna a kilövési engedélyt, beszélt Joe Bidennel, az Egyesült Államok elnökével, aki pénteken szintén engedélyt adott egy azonosítatlan repülő tárgy kilövésére.

 „A kanadai erők most begyűjtik és elemzik a tárgy roncsait” – írta Trudeau Twitteren. Köszönetet mondott az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokságnak (NORAD), amely korábban közölte, hogy „magasan szálló objektumot” figyelt meg Kanada északi része felett. A NORAD korábban azt mondta a CNN-nek, hogy nem beszélhet konkrétumokról, de megerősítette, hogy katonai repülőgépeket  vetettek be.

Két napon belül ez már a második tárgy Észak-Amerika felett, amelyet elnöki utasításra kilőttek. A pénteken, Alaszka felett lelőtt tárgy 40 ezer láb, az nagyjából 12 ezer méter magasan volt, és veszélyt jelentett a civil repülés biztonságára. Az Alaszkai Nemzeti Gárda emberei még mindig keresik a lelőtt tárgyat.

Emellett februárban több alkalommal is észleltek, feltehetően kínai, kémballonokat az Egyesült Államok és Latin-Amerika felett is.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató