2024. április 20. - Tivadar
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Pulai András szerint egy „összellenzéki árnyékkormánynak” lenne ereje

Ismét szakértett a Publicus Intézet vezetője, ezúttal az ellenzéki évértékelők apropóján.

Pulai András a KlikkTV-nek szakértett az ellenzékről, és azt mondta: a Publicus mérései szerint már 2017-ben is együttműködést akartak az ellenzéki szavazók, és még az összefogott ellenzék 2022-es teljesítménye után sem akarnak mást.

Szerinte az ellenzéki pártok közül sokan levonták a tanulságokat, de van egy kisebbség, amelyik arra jutott, hogy ez így van jól, így kell tovább csinálni, ahogy eddig – tette hozzá. „Szerintem ez egy kisebbség téves következtetése, de jelen pillanatban úgy tűnik, hogy ez elég ahhoz, hogy a folyamatokat blokkolja és nemcsak most elég, hanem elég volt a választások idején és a megelőző időszakokban is.”

Miután messze vannak az országgyűlési választások, még a féltávot sem értük el és ilyenkor mindenki az izmokat feszíti, ami nem jó irány

– fogalmazott az elemző, aki szerint az ellenzéki választó nemcsak azt várja, hogy legyen összefogás és együttműködés, hanem azt is, hogy őszinte és működőképes legyen. „Ha azt látja, hogy ez nem történik meg, csak formálisan, akkor ki lehet dobni az ablakon, mert a választópolgár szerint ez nem értelmezhető. Le lehet rombolni a hitet abban, hogy az együttműködés jó, ahogy az ellenzék le is rombolta az előválasztás utáni egy-másfél hónapban, és aztán nem is sikerült újjáépíteni. De ha ez őszinte, akkor működik.”



 Gyurcsányi izmozás

Pulai András szerint a DK is látja, hogy a választók együttműködést akarnak, de erre a pártnak van egy saját agendája: az, hogy ő legyen az ellenzék vezetője. Az elemző azonban úgy látja, nincs esélye a DK-nak arra, hogy átvegye a kormányzást és azt sem látja, hogyan tudná ezt megugrani. „A többi szereplő is ott van, vannak ambícióik – adott esetben, hogy összefogjanak nélküle.

A másik pedig, hogy van egy plafonja a DK-nak, mert a vezetője Gyurcsány Ferenc, aki a legelutasítottabb politikus az országban

és az ellenzéki szavazók sem gondolnak róla különösen jót. A Fidesz jól elvégezte a házi feladatát.”

Véleménye szerint „jelen pillanatban nem lehet szétválasztani Gyurcsány Ferencet és Dobrev Klárát, és lehet, hogy ez akkor sem változna meg rövid távon, ha Gyurcsány a politikai agendáról is eltűnne” – mondta Pulai András.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató