2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

A New York Times perli a Bizottságot, mert nem adták ki Von der Leyen Pfizer-SMS-eit

Az amerikai lap szerint még 2021-ben, a vakcinabeszerzések előkészületei során Ursula von der Leyen privát szöveges üzeneteket váltott Albert Bourlával, a Pfizer vezérigazgatójával.

A The New York Times bírósághoz fordul az Európai Bizottság ellen, amiért az uniós intézmény nem adta ki az elnök, Ursula von der Leyen és a Pfizer vezérigazgatója, Albert Bourla közötti szöveges üzeneteket – írja a Politico.eu.

A per az Európai Unió Bírósága előtt fog zajlani. Az amerikaiak azzal érvelnek, hogy a Bizottságnak jogi kötelessége lenne kiadni az üzeneteket, amelyek információkat tartalmazhatnak a több milliárd euró értékű COVID-19-dózisok megvásárlásáról szóló üzletekről.

A keresetet még január 25-én adták be, de csak hétfőn tették közzé az Európai Bíróság nyilvános nyilvántartásában, de részletes információk még nem érhetők el online. Két, az ügyet ismerő személy megerősítette az ügy részleteit a Politicónak.

A New York Times nem akart nyilatkozni az ügyben, a Bizottság pedig még nem válaszolt a lap megkereséseire.

Mi ez az egész?

A pandémia során az EU számos gyógyszeripari vállalattól, köztük a Pfizer/BioNTech-től is nagy tételben vásárolt koronavírus elleni vakcinákat, 2021-ben a The New York Times azt írta, hogy a szerződés előkészületei során Ursula von der Leyen privát szöveges üzeneteket váltott Albert Bourlával, a Pfizer vezérigazgatójával. A Pfizer-szerződéseket viszont azonnal titkosították.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató