2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

Belgium csatlakozik a Magyarország elleni perhez, amelyet a gyermekvédelmi törvény miatt indítottak

A belga kormány szerint a 2021-es törvény diszkriminatív.

Belgium becsatlakozik az Európai Bizottság mellett az Európai Unió Bíróságán „a homofób-törvényként” hivatkozott gyermekvédelmi jogszabály ügyében. A belga kormány álláspontja szerint a törvény diszkriminálja az embereket szexuális irányultságuk és nemi identitásuk alapján – jelentette be az ország külügyminisztériuma hétfőn.

Valójában a 2021 júniusi gyermekvédelmi törvényről van szó, amely tágította a pedofil bűnelkövetők elleni fellépés lehetőségeit, és amelynek értelmében például tilos olyan reklámot tizennyolc éven aluliak számára elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg. 

A belga kormány szerint a törvény diszkriminatív. Belgium egyébként 2021-től a jogszabály elleni harc élére állt, és 17 másik tagállamot vett rá, hogy fogadjanak el közös nyilatkozatot, amelyben aggodalmukat fejezik ki az LMBTQI+ embereket hátrányos helyzetbe hozó intézkedés miatt,

és úgy vélik, hogy az sérti a véleménynyilvánítás szabadságához való jogot.

„Azt látjuk, hogy az LMBTQI+ közösség jogaira egyre nagyobb nyomás nehezedik számos országban, így Európában is. Ez világossá vált számunkra a múlt héten, többek között az emberi jogi civil szervezetekkel folytatott találkozón. emberi jogok, amelyet kérésemre szerveztünk magyarországi látogatásom során. Ez egy aggasztó tendencia, amelyet meg kell fordítani ”– mondta Hadja Lahbib külügyminiszter sajtóközleményében. Egyben bejelentette: országa csatlakozik ahhoz a perhez, melyet tavaly decemberben indított hazánk ellen az Európai Bizottság.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató