2024. április 19. - Emma
EUR : 393.4
USD : 369.7
Időjárás ikon13°

Klicsko: az orosz sportolók csak akkor vehetnek részt az olimpián, ha előtte nyilvánosan állást foglalnak a háború ellen

Az orosz sportolóknak nyilvánosan állást kell foglalniuk az ukrajnai háború ellen, ha azt akarják, hogy részt vehessenek a 2024-es, párizsi olimpián – közölte hétfőn Vitalij Klicsko, Kijev főpolgármestere, korábbi ökölvívó világbajnok.



Szerinte az orosz és fehérorosz versenyzők nem szerepelhetnének az ötkarikás játékokon, ha nem csatlakoznak a “Nem a háborúra!” kezdeményezéshez, és nyilvánosan kell felvállalniuk, hogy elutasítják a közel egy éve zajló ukrajnai háborút.

Minden orosz sportoló szóljon a kormányának, az orosz elnöknek, hogy állítsa le ezt az értelmetlen háborút”

– mondta Kijev főpolgármestere, aki hozzátette: semlegesnek sem lehet maradni akkor, amikor embereket, nőket, gyerekeket ölnek meg.

A háború mellett vagy ellene vagy”

– fogalmazott Klicsko, akinek testvére, a szintén volt ökölvívó világbajnok Volodimir Klicsko az oroszok és fehéroroszok visszaengedése ellen tiltakozott.

Volodimir Zelenszkij, Ukrajna elnöke ugyanakkor a párizsi ötkarikás játékokat illetően bojkottal fenyegette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB), miután a NOB három héttel ezelőtt hozzájárult ahhoz, hogy a két ország sportolói részt vehessenek az ázsiai kvalifikációs tornákon. Ezen kívül a NOB vizsgálja annak a lehetőségét is, hogy Oroszország és közvetlen szövetségese, Fehéroroszország sportolói visszatérjenek a nemzetközi porondra, semleges színekben, azaz nem használhatnák zászlajukat, címerüket és himnuszukat.

Thomas Bach NOB-elnök az ukrán sportminiszteri és olimpiai bizottsági elnöki posztját betöltő Vadim Hutcajthoz írt levelében felszólította Ukrajnát, hogy hagyjon fel a bojkottfenyegetéssel. Egyben visszautasította azokat az állításokat, amelyek szerint a NOB “a történelem rossz oldalára állt”, és kiemelte: együttérez az ukrán sportolókkal, de “nem a kormányok feladata annak eldöntése, hogy ki melyik sportversenyen vehet részt”. Hangsúlyozta azt is, hogy a NOB teljes mértékben szolidáris Ukrajnával, annak sportolóival, és támogatja, hogy erős ukrán csapat legyen Párizsban a 2024-es olimpiai játékokon.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató