2023. március 22. - Beáta, Izolda
EUR : 398.93
USD : 373.7
Időjárás ikon16°10°

Soros-szervezet: "Magyarországon a jogállamot szinte teljesen felszámolták"

A Soros-féle Transparency International legfrissebb Korrupció Érzékelési Indexe alapján a gazdasági és civil szereplők "érzékelése szerint" Magyarország az Európai Unió legkorruptabb állama. Ennek az az oka, hogy a magyar államot "foglyul ejtették".


A felmérés, amelyet a Transparency International (TI) magyar irodája is készen kap a szervezet berlini központjától, elsősorban érzékeléseket tartalmaz, vagyis üzletemberek és szakértők véleményét összegzi. Az, hogy utolsók vagyunk a listán, egy évtizedes folyamat következménye, amely alatt a jogállamot szinte teljesen felszámolták, a korrupció a rendszer részévé vált − mondta el a Népszavának adott interjúban Martin József Péter, a TI magyarországi ügyvezető igazgatója. 

Bár Romániában, Bulgáriában, Görögországban vagy Olaszországban is óriási probléma a korrupció, van egy tényező, amelynek szempontjából "Magyarország rosszabbul áll". A szervezet szerint sehol nincs annyira központosított, felülről vezérelt korrupciós mintázat, mint nálunk.

A szervezet vezetője szerint a magyar államot foglyul ejtették, ami azt jelenti, hogy az állami intézmények többsége nem autonóm módon működik, hanem a központi kormányzat akarata szerint. Ezt úgy oldották meg, hogy

A VEZETŐK TÖBBSÉGÉT LECSERÉLTÉK LOJÁLIS KÁDEREKRE, INNENTŐL KEZDVE AZ INTÉZMÉNYEK NEM VAGY NEM ELSŐSORBAN A KÖZJÓT KÉPVISELIK,

hanem hatalmi és partikuláris üzleti érdekeket. Ez a legnagyobb korrupciós kockázat, mert így számos politikai szereplő, illetve a politikához közel álló üzletember büntetlenséget élvez - írja az Index.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató