2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Budapesten járt az IMF - javaslatokat küldött az Orbán-kormánynak

Tavaly novemberi látogatásuk után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szakértői a szokásos felülvizsgálat mellett konkrét gazdasági javaslatokat is megfogalmaztak a magyar kormány számára – írja a Portfólió. Az IMF szakemberei szerint az Orbán-kormány szigorú gazdaságpolitikája a jövőben is kulcsfontosságú lesz, „hogy a sérülékeny háztartások átvészeljék a megélhetési költségek jelentős emelkedését”.



A Nemzetközi Valutaalap javaslatai a magyar kormánynak a következők:

 

-A tavaly bevezetett átmeneti különadókat az energia- és bankszektor kapcsán az eredeti tervek szerint ki kell vezetni.-Ahogy decemberben eltörölték az üzemanyagok hatósági árát, úgy kellene tenni az élelmiszerek esetében is, ugyanis a költséges és nem hatékony árstopok nem tudták megfékezni az élelmiszer-infláció emelkedését.
-Az IMF szerint a rezsicsökkentés bár képes volt megvédeni a magyar háztartásokat az emelkedő energiaáraktól, de egyrészről nagyobb támogatást jelentett a gazdagok számára, hatással volt az inflációra. Ezért további finomhangolásra lesz szükség, hogy ösztönözze az embereket az energiamegtakarításra.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató