2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Elindul Trump ellen: Nikki Haley bejelentette elnökjelölti kampányát

Trump volt ENSZ-nagykövete bejelentette: elindul a republikánus elnökjelöltségért.

Nikki Haley bejelentette: elindul az amerikai Republikánus Párt elnökjelölti versengésén – írja a CNN. Az Egyesült Államokban 2024 novemberében tartják a következő elnökválasztást, amely kapcsán még mindkét nagy párt esetén nyitott kérdés, kik lesznek a jelöltek. A Demokrata Párt részéről sem tisztázott még, hogy Joe Biden elnök újra elindul-e a választáson, vagy inkább a visszavonulás mellett dönt-e.

A Republikánus Párt oldalán elsőként Donald Trump volt elnök jelentette be, hogy elindul az elnökjelölti versengésben. Most Nikki Haley nyilvánította ki a korábbi utalgatásait követően, hogy ő is elindul az előválasztáson.

Nikki Haley korábban Dél-Karolina republikánus kormányzója volt,

majd Donald Trump első ENSZ-nagyköveteként szolgálta az Egyesült Államokat, mielőtt lemondott volna tisztségéről. Haley később Trump kritikusaként szólalt meg több alkalommal.

Az indiai származású, eredetileg szikh vallású, majd férje révén a keresztény hitre áttért politikusnő most kifejtette: „A washingtoni elit elárult minket újra meg újra. Ideje, hogy egy új nemzedék vegye át a vezetést, hogy újra felfedezzék a pénzügyi felelősséget, hogy biztosítsák a határainkat és erősítsék a hazánkat, büszkeségünket és céltudatosságunkat.”

Elmondta: indiai bevándorlók büszke gyermeke volt, nem volt sem fekete, fehér. De édesanyja mindig azt mondta, nem a különbségekre, hanem a hasonlóságokra kell fókuszálni. „És a szüleim engem és testvéremet minden nap emlékeztettek arra, mennyira szerencsések vagyunk, hogy Amerikában élhetünk.”

Haley bejelentése során kormányzóként szerzett belpolitikai, valamint ENSZ-nagykövetként szerzett külpolitikai tapasztalataira helyezte a hangsúlyt.

Arról is beszélt: egyesek szerint Amerika alapító eszméi rosszak, de szerinte semmi sem áll távolabb az igazságtól.

„A szocialista baloldal lehetőséget lát arra, hogy újraírja a történelmet. Kína és Oroszország masírozik. Azt hiszik, zaklathatnak, rugdoshatnak minket. De tudható rólam: én szembeszállok a zaklatókkal, és ha visszarúgok, az nekik jobban fog fájni, mert magas sarkút hordok” – fogalmazott Nikki Haley.

Nikki Haley már korábban is határozott és kemény szólamokkal vetette bele magát a munkába, amikor ENSZ-nagykövet lett 2017 elején. Haley rögtön az első napján azzal nyitott az ENSZ-ben, hogy kijelentette: „megjegyezzük a nevét azoknak, akik nem támogatnak bennünket”.

Első ENSZ-beli felszólalásában, 2017 februárjában

Haley Oroszországot hibáztatta a Kelet-Ukrajnában kiújult harcok miatt.

Azt is mondta: szó sem lehet a szankciók enyhítéséről, amíg a Krímet nem adják vissza Ukrajnának.

Nikki Haley emellett a palesztinok melletti elfogultsággal vádolta az ENSZ-t.

Az AIPAC Izrael-barát lobbiszervezet konferenciáján amerikai ENSZ-nagykövetként elmondott beszédében leszögezte, hogy „új serif van a városban”, és „Izrael ostorozásának vége”.

Iránnak Haley azt üzente: „az iráni rezsim fittyet hány népe jogaira”.

Nikki Haley találkozott Szijjártó Péter magyar külügyminiszterrel is 2018 szeptemberében. Akkori hírek szerint Haley egyebek között a keresztény kisebbségek védelmében és az ENSZ globális migrációs paktumának elutasításában értett egyet Szijjártó Péterrel.

Haley most a Republikánus Párt tagsága körében kezd kampányba,

hogy minél nagyobb eséllyel mérkőzzön meg Trumppal és a majdani további versenyzőkkel az amerikai jobboldal elnökjelöltségéért.

 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató