2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Karácsony mondja ki: Budapest nem látja szívesen a külföldi antifákat!

Mint ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk külföldi antifasiszták érkeztek Budapestre a hétvégén a Mérce és a Jámbor Andráshoz köthető Szikra Mozgalom szervezésében, válaszul a kitörés évfordulóján, a radikális jobboldal által megtartott Becsület Napja rendezvényre, illetve Kitörés-emléktúrára.

A külföldről érkezett antifa szélsőségesek Budapest több pontján is többeket megtámadtak és brutálisan elbántak velük. Újpest exjobbikos önkormányzati képviselője éppen ezért most arra kéri a főpolgármestert, hogy fejezze ki sajnálatát annak a lengyel házaspárnak, akik töröt csontokkal tértek haza a budapesti kiruccanásukról és akik az ő ismerősei. Szabó Balázs a házaspár elérhetőségét is megadta levelében Karácsony Gergelynek, akit arra kér, hogy mondja ki:

Budapest nem látja szívesen a külföldi antifát!


A képviselő levelében először felhívja a főpolgármester figyelmét arra- ha esetleg nem tudná- hogy mi is történt a hétvégén.

Mint írja:
 

Bizonyára hallott róla, hogy 2023. február 10-én és 11-én több brutális támadást követtek el külföldről érkezett antifa szélsőségesek Budapest különböző pontjain. A BRFK hétfői tájékoztatása szerint legalább 15-en vettek részt a támadások előkészítésében, megtervezésében, hatan-nyolcan a kivitelezésében – és ami a leginkább megdöbbentő: az elkövetők fele nő volt. A rendőrség csupán 4 személyt vett közülük őrizetbe – közülük hárman nők… (egy magyar, egy német és egy olasz nő; ill. egy német férfi került elfogásra – és remélhetőleg a mai napon előzetes letartóztatásba. Egyébként meg ennyit arról, hogy több nő kéne a politikába…) A többi elkövető már valószínűleg elhagyta az országot – minden valószínűség szerint Hegyeshalom irányába.

Majd azt írja, hogy az elkövetők ólommal bélelt kesztyűket, viperákat, gázsprayt, kalapácsot (!) használtak a támadásokhoz, melyeket minden esetben az áldozatok háta mögül kezdeményeztek. Szabó beszámolt róla, hogy az első megtámadottak között volt az egyik lengyel barátjának az ismerőse és annak felesége, akikkel brutálisan elbántak az antifák.

Erről részletesen be is számolt a levélben:

 A 31 éves Rafałt és 28 éves feleségét, Justynát, valamint 27 éves barátjukat kalapácsokkal és viperákkal verték eszméletlenre. A lány karját eltörték, férje koponyáját betörték – valószínűleg hónapokba telik, míg felépülnek. A mentők szállították őket kórházba, a rendőrök pedig mindvégig ott voltak mellettük. Szeretik Budapestet, már negyedjére voltak Magyarországon! Vonattal érkeztek péntek reggel a sziléziai Dabrowa Górniczából. Az égvilágon semmi közük nem volt a Becsület Napjához, a Kitöréshez – turistaként érkeztek és épp városnézésre indultak a IX. ker. Erkel utcai szállásukról, amikor a Fővám térnél a támadás érte őket. A támadókat vélhetően az késztette támadásra, hogy Rafał magas és kopasz, valamint lengyel hazafias ruházatot viselt.


Szabó Balázs most arra kéri Karácsony Gergelyt, hogy fejezze ki sajnálatát a házaspárnak a történtekért, valamint a főváros lehetőségeihez mérten kárpótolja a megtámadott három lengyel fiatalt. A levél végén pedig emlékeztette Karácsony Gergelyt, hogy 2020 májusában a Deák téri kettős gyilkossággal kapcsolatban azt írta:

Budapest nem tűri a rasszista uszítást, sem itt, sem máshol nincs helye ennek a szottyos gyűlöletnek. Semmilyen tragédia nem lehet ürügy a megfélemlítésre, az önbíráskodásra.

Bár én ezzel a kiírásával nagyon nem értettem egyet már akkor sem -írja Szabó- hiszen Ön ezt egy többezer fős kegyeleti megemlékezés kapcsán írta, mégis, most hivatkozási alapként szolgálhat ahhoz, hogy eme példátlanul brutális támadások után nyilvánosan elítélje a külföldről importált antifasiszta terrort az Ön által vezetett városban. Kérem, mondja ki nyilvánosan: Budapest nem látja szívesen a külföldi antifát!

(PS)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató