2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Nukleáris fegyverekkel felszerelt hajókat telepített Oroszország a Balti-tengerre

Oroszország 30 év után először atomfegyverekkel felszerelt hajókat telepített a Balti-tengerre, írja a norvég hírszerzés jelentésére hivatkozva a Politico. „A nukleáris fegyverek kulcsfontosságú része az Északi Flotta tengeralattjáróin és hajóin van” – állítják a norvégok.

Az Északi Flotta hadihajói a hidegháború idején rendszeresen nukleáris fegyverekkel hajóztak ki a tengerre, de a modern Oroszország történetében ez most először fordult elő – teszi hozzá a jelentés.

Oroszország tengeralattjárói, műholdellenes fegyverei és kibereszközei fenyegethetik Norvégiát és a NATO-t, a nukleáris fegyverek „különösen komoly veszélyt jelentenek számos olyan műveleti forgatókönyvben, amiben a NATO-országok is részt vehetnek” – áll a dokumentumban.

A norvég hírszerzés szerint nem zárható ki a háború eszkalálódása, amiben már az Egyesült Államok, a NATO és Norvégia is érintett lesz. Az ügynökség úgy értékelte, hogy bár Oroszország fenntartja, modernizálja és fejleszti nukleáris arzenálját, a kapcsolódó orosz doktrínában nem várható jelentős változás az elkövetkező években.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató