2024. április 23. - Béla
EUR : 394.83
USD : 370.49
Időjárás ikon10°

Snowden: az “ismeretlen eredetű” légi objektumok célja a figyelemelterelés az Északi Áramlat felrobbantásáról

Edward Snowden volt amerikai hírszerző szerint az Egyesült Államok és Kanada fölött megjelent légi objektumok lehetséges földönkívüli eredetével kapcsolatos pánikkeltés célja, hogy elterelje az újságírók figyelmét az Északi Áramlat felrobbanásának kivizsgálásáról.



Korábban Karin Jean-Pierre, a Fehér Ház szóvivője azt mondta, hogy az USA és Kanada felett lelőtt légi tárgyak nem földönkívüli eredetűek.

Snowden azt kívánta, hogy a légi objektumok bárcsak a földönkívüliekhez kapcsolódtak volna.

“De ezek nem idegenek. Ez csak egy régi mesterségesen előidézett pánik… biztosítva, hogy a nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó riporterek feladata a léggömbös hülyeségek kivizsgálása legyen, nem pedig a költségvetések vagy robbanások (a la Nord Stream)” – írta a Twitteren.



Seymour Hersh Pulitzer-díjas amerikai újságíró korábban cikket közölt a gázvezeték-robbantásokkal kapcsolatos nyomozásáról. Közleménye szerint az amerikai búvárok a NATO 2022 nyarán tartott Baltops hadgyakorlata során robbanóanyagokat helyeztek el az Északi Áramlat alatt, amelyeket három hónappal később a norvégok aktiváltak. Joe Biden amerikai elnök a nemzetbiztonsági csapattal folytatott több mint kilenc hónapos titkos megbeszélések után döntött az Északi Áramlat szabotálása mellett – állította Hersh.
 
A Pentagon később a RIA Novosztyinak azt mondta, hogy az Egyesült Államoknak semmi köze az orosz gázvezetékek tavalyi aláaknázásához. A Fehér Ház is hasonlóan nyilatkozott. A Külügyminisztérium sürgette, hogy higgyenek az amerikai álláspontnak.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató