2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök lemond a posztjáról

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök több mint nyolc év után lemond a posztjáról. Ezt a politikus jelentette be szerdai edinburgh-i sajtótájékoztatóján. Előtte egy órával a BBC már közölte a hírt, azt írták, hogy a miniszterelnökhöz közelálló forrás szerint Sturgeonnek egyszerűen elege lett.

Sturgeon úgy fogalmazott, hogy fejben és szívben már tudta, hogy itt a lemondás ideje. Addig marad hivatalában, amíg meg nem találják az utódját. Az első pillanattól tudta, hogy a miniszterelnöki szolgálat része az is, hogy felismerje, mikor jön el az ideje utat engedni másnak.

Azt mondta, döntésén sokáig gondolkodott, nem hirtelen ötlettől vezérelve született. Két kérdés merült fel benne: jó-e neki, ha folytatja, illetve jó-e az országnak, a pártjának, a függetlenség ügyének? A válasz szerinte mindkét kérdésre az, hogy nem.

Nicola Sturgeon 2014-ben a sikertelen skót függetlenségi népszavazás után vette át elődje, Alex Salmond helyét a miniszterelnöki poszton, valamint a Skót Nemzeti Párt élén. 1999 óta tagja a skót parlamentnek.

Sturgeon a Brexitet nem támogatta, sőt, szerette volna, ha a skótok - akiknek több mint hatvan százaléka az EU-ban maradás mellett szavazott - szavazhattak volna az EU-tagságról.

Sturgeon volt a skót miniszterelnöki tisztségben a leghosszabb ideje hivatalban lévő politikus és az első nő.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató