2023. június 04. - Bulcsú
EUR : 371.06
USD : 344.4
Időjárás ikon24°13°

Seymour Hersh: Joe Biden felrobbantotta az Északi Áramlatot, mert nem bízott Németországban

Seymour Hersh oknyomozó újságíró ellentmondásos kutatást tett közzé az Északi Áramlat támadásáról. A Berliner Zeiutung beszélt vele - olvasható a Bennfentes.net-en.Seymour Hersh oknyomozó újságíró közzétett egy kutatást, amely szerint az Északi Áramlat gázvezetékek elleni támadásokat az amerikai kormány kezdeményezte Norvégia támogatásával.

Hersh megkeresésére az amerikai kormány és a CIA tagadta a beszámolót. Számos médium azzal vádolta Hersh-t, hogy nem hozta nyilvánosságra névtelen forrását, így állításai ellenőrizhetetlenné váltak. Kritikát fogalmaztak meg azzal kapcsolatban is, hogy a kutatás nem volt koherens. Fabian Scheidler berlini újságíró a Berliner Zeitung számára Seymour Hersh-sel beszélgetett.

Hersh úr, kérem, részletesen fejtse ki megállapításait. Az Ön forrása szerint mi történt pontosan, kik vettek részt az Északi Áramlat elleni merényletben, és mik voltak az indítékok?

Ez egy olyan történet volt, amely elbeszélésért kiáltott. 2022 szeptember végén nyolc bombát akartak felrobbantani a Balti-tengeren lévő Bornholm szigetének közelében, ezek közül hat robbant fel, egy olyan területen, ahol elég sekély a víz. Az Északi Áramlat 1 és 2 négy fő vezetékéből hármat tönkretettek. Az Északi Áramlat 1 vezeték hosszú évek óta nagyon olcsó földgázzal látja el Németországot és Európa más részeit. Aztán felrobbantották, akárcsak az Északi Áramlat 2-t, és a kérdés az volt, hogy ki tette és miért. 2022 február 7-én, alig több mint két héttel azelőtt, hogy Oroszország lerohanta Ukrajnát, Joe Biden amerikai elnök az Olaf Scholz német kancellárral közösen tartott fehér házi sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az USA le fogja állítani az Északi Áramlatot.

Biden szó szerint azt mondta: "Ha Oroszország betör, nem lesz többé Északi Áramlat 2, véget vetünk a projektnek". És amikor egy riporter megkérdezte, hogy pontosan hogyan tervezi ezt megtenni, tekintve, hogy a projekt elsősorban német ellenőrzés alatt áll, Biden csak annyit mondott: "Ígérem, hogy képesek leszünk rá".

Külügyminiszter-helyettese, Victoria Nuland, aki mélyen érintett volt a 2014-es Majdan-forradalom eseményeiben, néhány héttel korábban hasonlóan nyilatkozott. 

Ön azt mondja, hogy a csővezeték leállításáról szóló döntést Biden elnök még korábban meghozta. Ön azt írja jelentésében, hogy 2021 decemberében Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó összehívta a vezérkari főnökök egyesített bizottságából, a CIA-ból, a külügyminisztériumból és a pénzügyminisztériumból újonnan létrehozott munkacsoportot. Azt írja: "Sullivan azt akarta, hogy a csoport dolgozzon ki egy tervet a két Északi Áramlat-vezeték megsemmisítésére".

Ezt a csoportot eredetileg a probléma tanulmányozására hívták össze. Egy nagyon titkos irodában találkoztak. Közvetlenül a Fehér Ház mellett van egy irodaház, az Executive Office Building, amelyet egy alagút köt össze a föld alatt a Fehér Házzal. És a csúcson van egy iroda egy titkos külső tanácsadói csoport számára, amelyet az Elnöki Hírszerzési Tanácsadó Testületnek hívnak. Ezt azért említettem, hogy jelezzem a Fehér Házban dolgozóknak, hogy rendelkezem a megfelelő információkkal. Azért hívták össze a találkozót, hogy megvizsgálják, mit tennének, ha Oroszország háborút indítana.

Ez három hónappal a háború előtt volt, 2021 karácsonya előtt. Ez egy magas szintű csoport volt, amelynek valószínűleg más neve volt, én csak úgy hívtam, hogy Interagency Group, nem tudom a hivatalos nevét, ha volt ilyen. A CIA és a Nemzetbiztonsági Ügynökség, amely figyeli és lehallgatja a kommunikációt, a Külügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium, amely pénzt biztosít, és valószínűleg néhány más szervezet is tagja volt a bizottságnak.

A vezérkari főnökök is képviseltették magukat. Az elképzelés az volt, hogy ajánlásokat tesznek arra vonatkozóan, hogyan lehet megállítani Oroszországot, akár visszafordítható intézkedésekkel, például további szankciókkal és gazdasági nyomással, akár visszafordíthatatlan, "kinetikus" intézkedésekkel, például rombolásokkal.

Nem szeretnék itt további részletekbe bocsátkozni, és nem szeretnék egy konkrét találkozóról beszélni, mert meg kell védenem a forrásomat. Nem tudom, hányan vettek részt, de értitek, mire gondolok?

Az 1937. április 8-án Chicagóban született Seymour Hersh több mint fél évszázada a világ egyik legbefolyásosabb oknyomozó újságírója. 1970-ben Pulitzer-díjat kapott az amerikai háborús bűnök feltárásáért a vietnami My Lai faluban, ami hatalmas nemzetközi felháborodást váltott ki. A New York Times számára jelentős szerepet játszott a Watergate-botrány feltárásában.

2004-ben az iraki Abu Ghraib börtönben alkalmazott amerikai kínzási gyakorlatról számolt be, amiért megkapta a rangos Polk-díjat.

(Bennfentes.net)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató