2024. március 28. - Gedeon, Johanna
EUR : 394.87
USD : 364.71
Időjárás ikon16°

Telex: Egy 40 éves tanár nyugodtan megbaszhatja a 15 éves diákját

Mi a különbség a pedofília és az efebofília között?

A cikk elején említett B. Zsoltot a TikTokon sokan vádolták meg pedofíliával, viszont szerinte ez rágalmazás, ő soha nem tett semmi jogszabályba ütközőt, amit ő érez, az az efebofília. Az efebofil felnőtt tartósan és erősen vonzódik a 15–19 évesekhez. Ezen a ponton érdemes lehet tisztázni a két fogalom közti különbséget, mert a szakértők szerint a köznyelvben nagyon elterjedt a pedofília megnevezés, és sokan rosszul használják.

Pedofilnak az az elkövető számít, aki szexuális izgalmat kizárólag egy pubertáskor előtt álló test látványától érez. Ez tehát azt jelenti, hogy olyanok iránt vonzódik, akiknek még nem fejlődtek ki a másodlagos nemi jellegei: tehát lányoknál például nem nőnek még a mellei, nem indult be a szőrösödés.

A jogász szerint azért is problémás a pedofíliát ide keverni, mert sokan tévesen azt gondolják, hogy szexuális határátlépéseket csak pedofilok követnek el. „Kutatások szerint legtöbbször olyanok követik el a szexuális határátlépéseket, akik a gyerekkel bizalmi kapcsolatban állnak, ilyen lehet egy családi barát, rokon vagy például egy edző.” Ráadásul a pedofília önmagában nem mindig jelent bűnelkövetést és büntetőjogi felelősségre vonást, hiszen sokan vannak, akik ugyan érzik, hogy a kisgyerekek iránt vonzódnak, de nem kezdeményeznek velük soha szexuális kapcsolatot.

Tehát aki tinédzserek iránt vonzódik, az a definíció és a jelenlegi szabályozás szerint nem számít pedofilnak, hiszen a 15 éveseknek már elkezdtek kifejlődni a másodlagos nemi jellegei. Az efebofília meghatározással nem igazán találkoztak a szakértők, de szerintük azt fontos tisztázni, hogy a jog szerint a 18 éven aluliak mind gyereknek számítanak, és őket speciális szabályok védik. Ebből a szempontból lényegtelen, hogy valaki magát pedofilnak vagy efebofílnak definiálja.- írja a Telex!

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató