2024. április 26. - Ervin
EUR : 392.92
USD : 366.32
Időjárás ikon15°

Zelenszkij: Az Ukrajnának szánt támogatás Norvégiát is erősebbé teszi

Norvégia mintegy hétmilliárd dolláros segélycsomagot nyújtanak a háború sújtotta országnak.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön megköszönte a norvég törvényhozóknak, hogy mintegy 7 milliárd dolláros segélycsomagot fogadtak el az Oroszországgal szembeni háborúban védekező országának megsegítésére.

A norvég parlamentben közvetített beszédében az ukrán államfő úgy fogalmazott, hogy Norvégia döntése „történelmi hozzájárulás”, amely „mindkét országot erősebbé teszi”, valamint „precedenst teremt a fenntartható támogatás” tekintetében.

Norvégia, amely óriási többletbevételre tett szert annak köszönhetően, hogy a háború okozta energiaválság következtében az európai energiaárak jelentősen megemelkedtek, február hatodikán jelentette be, hogy egy öt évre kiterjedő, mintegy 7 milliárd dollár értékű segélycsomagot nyújt Ukrajnának.

Ez a legnagyobb értékű segélycsomag, amelyet Norvégia egyetlen ország részére nyújt.

„Ukrajna nincs egyedül ebben a harcban”

Felszólalásában Volodimir Zelenszkij hangoztatta, hogy Oroszország sosem fogja legyőzni Ukrajnát, és nem fogja megbontani Ukrajna és szövetségeseinek összetartását. Jonas Gahr Störe norvég miniszterelnök leszögezte, hogy „Ukrajna nincs egyedül ebben a harcban”, Norvégia ezzel a támogatással is bizonyította, hogy Kijev mellett áll.

A 7 milliárd dolláros segély ez évre jutó részének a fele katonai támogatás, a másik fele humanitárius segély, de ez az arány a jövőben még változhat.

(MTI)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató