2023. március 21. - Benedek
EUR : 394.08
USD : 370.13
Időjárás ikon15°

Zelenszkij: Nem a területi engedmények, hanem a nyugati fegyverek hozzák el a békét

Az ukrán államfő szerint ha a békéért cserébe területekről mondanának le, akkor az oroszok mindig újabbakért járnának vissza.

Nem a területi engedmények, hanem a nyugati fegyverek hozzák el a békét

– mondta Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a BBC-nek adott interjújában. Zelenszkij szerint azért sincs értelme területet ajánlani Moszkvának a békéért, mert akkor az oroszok mindig újabb és újabb szelet ukrán földért járnának vissza.

A brit közmédiának is elmondta Zelenszkij, hogy a korábban megjósolt orosz tavaszi offenzíva már megkezdődött és több irányból is támadnak az orosz csapatok. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy reméli, az ukrán haderő képes lesz visszaverni a támadásokat, majd megindítani a maga ellenlökését. Az ukrán elnök itt is kitért arra, hogy

országának minél több nyugati fegyverre van szüksége.

Ezért is találkozott a múlt héten az Egyesült Királyság és az EU vezetőivel is. Amikor vadászgépeket kért a brit miniszterelnöktől, Rishi Sunak úgy válaszolt, hogy „semmi sincs kizárva”.

Kijevet ugyanakkor mélységesen bosszantja a nyugati fegyverek leszállításának lassúsága, például a január folyamán egy sor nyugati ország által felajánlott tankokra még jó pár hetet kell várni, hogy egyáltalán megérkezzenek az országba, nemhogy hadrendbe álljanak.

Zelenszkij kitért Aljakszandr Lukasenka belarusz államfő megjegyzésére is, miszerint ha csak egyetlen ukrán katona is átlépi az ország határait, Belarusz belép a háborúba. „Remélem Belarusz nem lép be a háborúba, de ha így tenne, harcolni fogunk és túl fogjuk élni” – mondta Zelenszkij, majd hozzátette, hogy hatalmas hiba lenne Minszk részéről, ha újra megengedné, hogy az oroszok felvonulási területként használják Belaruszt.

„Ma a túlélésünk kulcsa az egység. Azt hiszem, hogy Ukrajna a túlélésért küzd” – mondta az ukrán elnök és megjegyezte azt is, hogy szerinte az országa mind gazdasági értelemben, mind értékeiben egyre inkább közeledik Európához. „Mi választottuk ezt az utat. Biztonsági garanciákat akarunk. Bárminemű területi engedmény gyengébb állammá tenne minket” – jelentette ki.

„Nem magával a kompromisszummal van a gond, hiszen több millió kompromisszumot kötünk meg életünk során, a kérdés, hogy kivel egyezkedjünk? Putyinnal? Kizárt, mert nem bízunk benne”

– mondta Zelenszkij.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató