2024. április 25. - Márk
EUR : 393.51
USD : 368.35
Időjárás ikon13°

A német hatóságok vizsgálják Elon Musk tweetjeinek kiemelését

A bajor médihatóság (BLM) vizsgálatot indított pénteken annak feltárására, hogy Németországban is tapasztalható volt-e Elon Musk tweetjeinek automatikus előtérbe helyezése a közösségi média oldal nyitólapján. A Twitter tulajdonosa tagadta, hogy bejegyezései szándékos kiemelést kaptak volna. Musk szerint erre bizonyíték az, ha bárki áttekinti, hogy az elmúlt 6 hónapban a posztja hány megtekintést értek el, hányan oszották meg és lájkolták őket.

A Twitter megnyitásakor a felhasználók ki tudják választani, hogy az oldalon megjelenő tweetek időrendi, avagy algoritmus által generált sorrendben jelenjenek meg. Az utóbbi beállítás esetében az alkalmazás megnyitásakor több hírportál szerint túlnyomó részben Musk bejegyzései voltak olvashatóak. A milliárdos üzletember, aki tavaly ősszel vette át az irányítást a Twitter felett, beismerte, hogy ugyan valóban volt kisebb üzemzavar, melynek eredményeképp a bejegyzésekre adott válaszai ugyanolyan kiemelést kaptak, mint az eredeti tweetek, “ezt azonban már kijavították” – így Musk.

A Platformer nevű média iparági blog szerdán közzétett riportjában Twitter-alkalmazottak beszámolóira támaszkodva tudatta, hogy Musk kirúgással fenyegette az oldal fejlesztőit, ha nem hajlandóak tenni valamit azért, hogy tweetjei nagyobb kiemelést kapjanak és többekhez eljuthassanak. Ennek kezdeti oka vélhetően az volt, hogy Musk bejegyzései az amerikaifutball-bajnokság döntőjéről, a Super Bowlról kevesebb megjelenést kaptak, mint Joe Biden amerikai elnök azonos témájú tweetjei.

Ennek a jelenségnek a magyarázata a Twitter fejlesztői szerint egyébként abban rejlik, hogy az elmúlt időszakban számos felhasználó lenémította vagy letiltotta Musk fiókját, így tweetjei jóval kevesebb ember nyitóoldalán jelennek meg. A BLM jelenleg azt vizsgálja, hogy a Twitter megsértette-e a diszkriminációmentesség alapelvét, avagy a San Franciscó-i székhelyű cég kérdéses tevékenysége szembemegy-e a német médiaszabályozással. A vizsgálat, eredménytől függően, akár felügyeleti eljárást is vonhat maga után.

Forrás: MTI

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató