2024. június 20. - Rafael
EUR : 395.57
USD : 368.31
Időjárás ikon32°22°

Megbénult Németország hét reptere egy 24 órás sztrájk miatt

Pénteken 24 órás sztrájkot tartanak hét német repülőtéren, köztük a nagy forgalmú müncheni és frankfurti reptéren. A szakszervezetek magasabb bért követelnek a dolgozóknak, és azzal fenyegetőznek, hogy ha nem kapják meg, nyáron még nagyobb káosz várható.


Körülbelül 295 000 utast érint a 2340 járat törlése a brémai, dortmundi, frankfurti, hamburgi, hannoveri, müncheni és stuttgarti repülőtereken.

A sztrájk ráadásul egybeesik a müncheni biztonsági konferencia kezdetével, amelyre több mint 40 államfőt és 60 minisztert várnak. A román külügyminiszter ezért például nem tud Münchenben leszállni, csak Ausztriában és onnan mintegy négy órát kell autóznia a konferenciára.

A Verdi nevű német szakszervezet már szerdán bejelentette a sztrájkot, miután a földi szolgálat munkatársai, a közszféra tisztviselői és a légiközlekedés-biztonsági dolgozók kollektív tárgyalásai nem haladtak előre. A szakszervezet 10,5 százalékos, vagyis legalább havi 500 eurós béremelést szorgalmazott. A szakszervezet elnökhelyettese pedig azt nyilatkozta egy rádiónak, hogy nem tesznek eleget a követeléseknek, akkor egy újabb kaotikus nyár elé néznek.

(Reuters)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató