2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Szlovák külügyminiszter: Sem az EU-nak, sem a NATO-nak nincs szüksége itt egy újabb Orbán Viktorra

Ismét magyarozott egyet Rastislav Kácer.

A Hospodarské Noviny nevű szlovák lap interjút készített Rastislav Kácer szlovák külügyminiszterrel – aki nemrég azzal került be a hírekbe, hogy Magyarország területi követeléseiről beszélt Putyin esetleges győzelme esetén – amelyben Magyarország is szóba került.

A külügyminiszter szerint az első világháborút követő békeszerződésekkel létrehozott szlovák határokat sokszor megkérdőjelezték.

Az újságíró megkérdezte: „ha a magyarok ma is megkérdőjeleznék, az csak diplomáciai erőfeszítés lenne, vagy katonai erődemonstrációra is fel kellene készülnünk?”. Kácer válaszában elmondta, hogy „Amikor ma azt mondom, hogy Szlovákia határait különböző történelmi érzelmek és követelések alapján meg lehet kérdőjelezni, nem katonai konfrontációra gondolok, hanem egy nagyon hasonló modellre, mint amit már megtapasztaltunk. Hiszen, ha megnézzük, hogyan változtatták meg a határainkat az 1930-as évek második felében, ez a nagyon hasonló, Adolf Hitler általi támadással történt meg. Nagyon hasonló érvek alapján a bécsi döntőbíráskodással elvesztettük területeink nagy részét. Nem katonai konfliktussal. Csak nekünk egyfajta rossz történelmi emlékezetünk van. Aztán a saját képzeletünk sok esetben cserbenhagy minket”.

Ezt követően az interjúkészítő megkérdezte, hogy vannak-e jelei vagy bizonyítékai annak, hogy fennáll egy ilyen veszély. Kácer szerint „egy évvel ezelőtt sokan azt mondták – az isten szerelmére, nincs semmi bizonyítékunk arra, hogy Putyin támadni akar. Ezt annak ellenére mondták, hogy az orosz csapatokat már összegyűjtötték és felvonultatták az ukrán határon. Putyin azonban már jóval korábban, egy teljes évtizeden keresztül jeleket adott nekünk – megkérdőjelezte mind az ukrán szuverenitást, mind az ország mint olyan létezésének történelmi létjogosultságát, és történelmi igényt támasztott a területeire. Tehát az évek során nagyon sok ilyen jelzést hallottunk, de mindig azt mondtuk – nincs bizonyítékunk. Ezért azt mondom – milyen bizonyítékra van szükségünk arra, hogy szuverenitásunk és integritásunk megkérdőjeleződött? Csak akkor, amikor egy új választottbírósági eljárás előtt állunk, vagy amikor ejtőernyősök vannak a házaink tetején és tankok a kertünkben?”

Kácer szerint Magyarország gyakran terjeszti a Kreml-barát propagandát, miközben a magyar külügyminiszter Minszkbe utazik a békéről tárgyalni.

„Nem tudom, mi cinikusabbat lehetne ennél elképzelni. Sem az EU-nak, sem a NATO-nak nincs szüksége itt egy újabb Orbán Viktorra. Robert Fico egy nemrégiben tartott sajtótájékoztatón nagyon megijesztette és elborzasztotta a nagyköveteket. Azt mondták nekem, hogy teljesen elborzadva távoztak a találkozóról. Egyikük átadott nekem egy másolatot a jelentésből, amelyet arról a találkozóról írt. Szörnyű” – fogalmazott a szlovák külügyminiszter. 

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató