2023. április 02. - Áron
EUR : 380.99
USD : 349.85
Időjárás ikon14°

Végleg elfogadták a spanyol transztörvényt

Mostantól minden 16. életévét betöltött fiatal szabadon kérheti nemének megváltoztatását. A 12 év alatti transz gyerekeknek pedig engedélyezték, hogy identitásuknak megfelelően módosítsák születési nevüket.

Megkapta a végső zöld jelzést a spanyolországi transztörvény. Miután végrehajtották rajta a szenátus által kért technikai módosításokat, csütörtökön 185 igen, 154 nem szavazat és három tartózkodás mellett az új jogszabályok átmentek a parlamenten. 

Ez azt jelenti, hogy 

Spanyolország mostantól elismeri az úgynevezett nemi önrendelkezést, vagyis annak lehetőségét, hogy egy személy megváltoztathatja születéskori nemét anélkül, hogy bárki orvosi jelentést kérne tőle a nemi diszfória bizonyítása céljából.

Sőt, kötelező hormonterápián sem kell részt venni a nemváltáshoz, amit mostantól minden 16. életévét betöltött spanyol állampolgár önállóan kérvényezhet. 12 és 14 éves kor között még szükség lesz bírósági jóváhagyásra, de 14–16 között is mindössze szülői beleegyezés kell a nemcseréhez, ráadásul, ha a szülő nem megy bele az eljárásba, a kiskorú jogi képviseletet kap.

A 12 év alatti transz gyermekek ugyan még nem válthatnak nemet, de jogot kaptak a névváltoztatásra, illetve arra is, hogy az iskolákban a választott nemük szerint kezeljék őket.

A törvény elfogadására hónapokig húzódó keserű politikai és társadalmi vita után került sor. Az új előírások szövegéért felelős szélsőbaloldali egyenlőségi tárca vezetője, Irene Montero először csak a jobboldal és a feminista egyesületek, majd kormányzó partnerük, a szocialista PSOE részéről is ellenállásba ütközött. 

Utóbbi engedett volna a jobboldal nyomásának és minden kiskorú nemváltását bírósági engedélyhez kötötte volna egy módosító javaslattal. Mivel azonban a szélsőbaloldal nem engedett, a törvényen végül csak apróbb technikai módosításokat hajtottak végre.

Irene Montero a szavazás után úgy fogalmazott:

"óriási lépést tettünk, amilyen nagyot csak tudtunk, miközben nagyon kevesen bíztak abban, hogy ez lehetséges."

Ezután hozzátette, hogy tovább folytatja a küzdelmet az LMBTQ-emberek jogaiért.

A transztörvény a végső jóváhagyás ellenére is okozott kormányon belüli feszültséget. A volt alelnök, Carmen Calvo másodjára is megszegte képviselőcsoportja szavazási fegyelmét és tartózkodott. Továbbá a szenátusban is akadt egy szocialista képviselő, Susanna Moll, aki szintén elhatárolódott az új rendelkezésektől és nemmel voksolt a törvényre.

A Vox vezetője, Santiago Abascal a kongresszusi ülés után közölte: a transztörvény „összetéveszti a jogokat a kívánságokkal” és megsokszorozza majd azoknak a férfiaknak a számát, akik nővé változtatják magukat a „nemváltás elbagatellizálása” miatt. Véleménye szerint a törvény „szenvedést fog okozni a gyerekeknek és a serdülőknek”.

A Néppárt (PP) a jóváhagyás után arra hívta fel a figyelmet, hogy a törvény „visszafordíthatatlan problémákat fog eredményezni”, miután „nem biztosít megfelelő védelmet a kiskorúaknak”. 

Elsősorban arra utaltak, hogy a fiatalok körében többen a tinédzserkorban tapasztalható általános identitászavar miatt kérik majd a nemváltást, szélsőségesebb esetben viszont megeshet, hogy egy, már megkezdett hormonterápia után jönnek rá arra, hogy hibás döntést hoztak. A párt úgy véli, hogy a transztörvény a „csak az igen jelent igent” törvény „remake”-je lesz, mely körül hetek óta tombol a botrány mind politikai, mind társadalmi körökben. 

A szintén az Irene Montero vezette egyenlőségi tárca által rosszul kidolgozott jogszabályoknak köszönhetően ugyanis mostanra több száz szexuális bűnöző büntetését enyhítették, miközben a törvény célja épp ennek ellenkezője volt, vagyis hogy védje a nőket az erőszaktevőktől.

A kormánykoalíción belüli feszültségek múlt héten érték el tetőpontjukat. Miután nem sikerült közös nevezőt találni a törvény módosítása kapcsán, a szocialisták bejelentették, hogy egyoldalúan átírják a benne foglaltakat, hogy útját állják a szexuális bűnözőknek adott kedvezményeknek.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató