2023. március 21. - Benedek
EUR : 394.08
USD : 370.13
Időjárás ikon15°

Zelenszkij a Berlinálén: A kultúra segíti a gonoszt, ha nem szólal fel ellene

„A film ugyan nem tudja megváltoztatni a világot, de inspirálhatja arra az embereket, hogy változtassanak rajta” – hangzott el.

Az ukrán elnök videóüzentével vette kezdetét a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, a Berlinale csütörtök este – számolt be a Hollywood Reporter. Az ukrán elnök azzal a kéréssel fordult a művészek és a kulturális intézmények felé, hogy

foglaljanak állást” az ukrajnai háború kapcsán, és támogassák országát az orosz agresszió elleni küzdelemben.

Művészet

„Lehet-e a művészet politikamentes, lehet-e a film politikamentes, mikor az agresszió politikája érvényesül, amikor totális háború dúl?” – szögezte a kérdést az ukrán elnök a Berlinale közönségének. Majd kijelentette: „Ez a mai Oroszország politikája”.

Zelenszkij azzal folytatta, hogy „a kultúra oldalt választ, amikor úgy dönt, hogy felszólal a gonosz ellen. (...) és

oldalt választ, amikor hallgat, és valójában segíti a gonoszt”.

„Oroszország ma falakat akar építeni”

Az ukrán vezető egy filmes hasonlattal is élt beszéde során. Felidézte Wim Weders 1987-es klasszikusát a Berlin felett az ég című alkotást, amely amely szerinte „áttörte a berlini falat két évvel annak leomlása előtt... megmutatta a megosztott várost, amelyet a fal felett szabadon átrepülő angyalok egyesítettek”. Ezen gondolatmenetet folytatva kijelentette,

„Oroszország ma falakat akar építeni Ukrajna és Európa, a szabadság és a rabszolgaság, a civilizáció és a terror között”

– hangzott el.

„A film ugyan nem tudja megváltoztatni a világot, de inspirálhatja arra az embereket, hogy változtassanak rajta” – jegyezte meg Volodimir Zelenszkij. A helyszíni beszámolók szerint az ukrán elnök beszédének végén a közönség felállt és percekig tapsolt – írta a Hollywood Reporter.

Volodimir Zelenszkij teljes beszédét alább tekinthetik meg:

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató