2024. április 20. - Tivadar
EUR : 395.06
USD : 371.09
Időjárás ikon11°

FAZ: Komoly nyomás alá kerültek a lengyelek - továbbra is az orosz olajat vásárolják

A német lap szerint Lengyelország komoly nyomás alá kerül az EU-ban.

Amikor 2022 májusában az EU-ban az olajembargóról döntöttek, Varsó azt ígérte, hogy az év végéig leállítja az Oroszországból érkező olajimportot. Valójában azonban továbbra is jelentős mennyiségek áramlanak az országba a Barátság-vezeték északi szakaszán keresztül. Lengyelország emiatt várhatóan nyomás alá kerül az Európai Unióban.

A FAZ értesülése szerint Ursula von der Leyen bizottsági elnök kabinetfőnöke, Björn Seibert az uniós nagykövetek szerdai, az Oroszország elleni tizedik szankciócsomagról szóló konzultációján rámutatott, hogy az egyik tagállam továbbra is vásárol olajat a Drusba kőolajvezeték északi ágán keresztül.

Erről a jogsértésről majd el kell beszélgetni az említett országgal

– idézték Seibertet, aki nyilvánvalóan Lengyelországra utalt. A lengyel fél csütörtökön nem cáfolta, hogy továbbra is vásárolna orosz olajat.

A PKN Orlen még február 1-jén jelentette be, hogy nagyrészt leküzdötte (teljes) függőségét az orosz szállításoktól, és nyersolajának 90 százalékát már alternatív forrásból szerzi be. A vállalat továbbá közölte, hogy „további szankciók bevezetése esetén teljesen lemond az orosz olajról”.

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató