2024. április 19. - Emma
EUR : 393.76
USD : 368.76
Időjárás ikon12°

Úgy tűnik, késni fognak a hazánknak járó uniós források

A Portfolio értesülései szerint legkorábban az év második felében, a nyári hónapokban érkezhet pénz Brüsszelből.

A Portfolio arról ír, hogy értesülései szerint lelassultak a tárgyalások a magyar kormány és az Európai Bizottság között.

Szerintük ez azt jelentheti, hogy a korábban tervezettnél később indulhatnak meg az utalások az EU részéről azoknál a forrásoknál, amelyeket egy decemberi döntéssel zárolt az EU-országok képviselőit tömörítő Tanács. A portál hangsúlyozza: legkorábban áprilisban-májusban értékelheti a Bizottság azokat a jogszabályokat, amelyeknek az elfogadását jogállamisági eljárás lezárása, illetve a helyreállítási források megszerzése érdekében a kormány március 31-i határidővel vállalta. Ez pedig azt jelenti, hogy legkorábban az év második felében, a nyári hónapokban érkezhet pénz Brüsszelből.

Hozzátették: Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter pénteken arról beszélt, hogy a jövő héten küldi el a kormány konkrét javaslatait a vagyonkezelő alapítványok összeférhetetlenségi szabályairól. A legutóbbi kormányülésen ugyan az egyetemek élén álló alapítványokban tisztséget vállaló miniszterek felajánlottak lemondásukat, ám jó eséllyel ez nem elég ahhoz, hogy az EU engedélyezze az uniós pénzek – többek között Erasmus-ösztöndíjak – folyósítását az intézmények számára, ezért van jelentősége annak, milyen tervet rak le a kabinet az unió elé – írja a lap.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban azt közölte, hogy Magyarország 2023 második negyedévében juthat hozzá ezekhez a pénzekhez, de még a döntést követően is arról beszélt Navracsics, hogy április-májusra megindulhat az utalás. Emlékeztettek: a decemberi megállapodás alapján az EU három operatív program Magyarország számára elkülönített forrásainak 55 százalékát zárolja, ezen túl a Covid utáni helyreállítást szolgáló alap pénzeinek kifizetését 27 úgynevezett szupermérföldkő teljesítéséhez köti.


 

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató