2024. március 29. - Auguszta
EUR : 395.83
USD : 367.33
Időjárás ikon19°

Bloomberg: Orbán azért udvarol Németországnak, hogy hasznot húzhasson a fegyverkezési versenyből

A lap szerint az, hogy Orbán tiltakozik az Ukrajnának szánt fegyverszállítás kapcsán, „nem akadályozza meg őt, az EU populista főnökét abban, hogy Magyarországot fegyverszállítási központtá alakítsa, és profitáljon Európa egyik legjövedelmezőbb iparágából.”

„Európa lázadó vezetője Németországnak udvarol, hogy profitáljon a fegyverkezési versenyből” – írta meg a Bloomberg egy kommentárjában. A lap kifejti, hogy a Rheinmetall nemzetközi hadiipari és járműipari vállalat harckocsi- és lőszergyárakat épít Magyarországon, Orbán pedig a gazdaság fellendítésének lehetőségét látja ebben.

A Bloomberg megjegyzi: az, hogy Orbán tiltakozik az Ukrajnának szánt fegyverszállítás kapcsán, „nem akadályozza meg a őt, az Európai Unió populista főnökét abban, hogy Magyarországot fegyverszállítási központtá alakítsa, hogy

profitáljon Európa egyik legjövedelmezőbb iparágából.

Ez pedig azt jelenti, hogy elmélyíti a kapcsolatokat a német vállalati körökkel”

A lap kifejtette, hogy a Rheinmetall három gyárat épít Magyarországon, harckocsik, lőszerek és robbanóanyagok gyártására. A kezdeti termelés a szovjet korszakból megmaradt felszerelések korszerűsítésére irányul, viszont „Orbán Viktor reményei szerint hamarosan [Magyarország] kulcsfontosságú fegyverexportőrré válik”. A Bloomberg úgy véli, a minta a magyarországi autóipar: a gyárak a gazdaság gerincévé váltak, miközben az új beruházások segítenek a Németországhoz fűződő politikai kapcsolatok megerősítésében is, „amikor Orbán Viktor elsődleges célja, hogy több mint 30 milliárd dollárnyi támogatást szabadítson fel, amelyet az EU a korrupcióval és a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt felfüggesztett”.

A „három számjegyű millió eurós” befektetés

A lap részletesen ismertette a Rheinmetall befektetését is: „a Rheinmetall közölte, hogy százmillió eurós nagyságrendben fektet be Magyarországon, mivel a csúcstechnológiás Leopard harckocsik gyártója bővíti európai jelenlétét. Bár a gyárak létesítése olyan országokban, amelyek katonai megrendeléseket adnak le, nem egyedülálló, Magyarország más, mivel ez egy az állammal közös vállalkozás része.”

Magyarország potenciálisan kulcsfontosságú fegyverkezési központként való megjelenése politikai fejtörést is okoz Orbán számára”

– írták, majd felvetették, hogy pálfordulást hajt-e majd végre a miniszterelnök a fegyverszállítások ügyében.

„Miközben Ukrajna a fegyverek fő exportpiacává vált, Magyarország jelentősége a Rheinmetall számára a szomszédos háború után is megmaradhat. Az országban gyártott fegyverek lazább exportszabályok alá tartoznak, mint Németországban, ahol az ország náci múltja miatt szigorúan felügyelik az exportengedélyeket” – írta a lap.

(Mandiner)

Az oldalunk sütiket használ. Adatvédelmi tájékoztató